Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Korzystając z ostatnich dni, kiedy jeszcze są grzyby udało mi się zebrać kilka dorodnych rydzów. Smak rydzów jest wyjątkowy i aby go zachować należy użyć niewielu składników. Najsmaczniejsze są po prosu podsmażone na maśle z odrobiną czosnku i śmietany. Są świetnym dodatkiem do obiadu lub po prostu do chleba.
Rydze oczyszczamy i obcinamy nóżki. Najłatwiej oczyścić je za pomocą pędzelka. Później płukamy je szybko pod bieżącą wodą i wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym. Duże kapelusze dzielimy na mniejsze kawałki, tak żeby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkość.
Na patelni roztapiamy masło, po roztopieniu zbieramy z powierzchni białą pianę. Wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek i grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszając, grzyby powinny się ładnie zarumienić. Gotowe grzyby ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę i mieszamy.
Podajemy od razu. Możemy posypać je świeżą natką pietruszki.
Smacznego ;)
Inspiracją do dzisiejszego przepisu była piękna, wiosenna pogoda za oknem, kt...
Odsłon: 976
prosta zapiekanka ziemniaczano-grzybowa z dodatkiem wędzonego boczku i świeży...
Odsłon: 2073
Swojski chleb nie ma sobie równych. Tym razem tak na szybko, bez wyrastania....
Odsłon: 311
Swojski chleb nie ma sobie równych. Tym razem tak na szybko, bez wyrastania....
Odsłon: 311
Składniki
Rydze oczyszczamy i obcinamy nóżki. Najłatwiej oczyścić je za pomocą pędzelka. Później płukamy je szybko pod bieżącą wodą i wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym. Duże kapelusze dzielimy na mniejsze kawałki, tak żeby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkość.
Na patelni roztapiamy masło, po roztopieniu zbieramy z powierzchni białą pianę. Wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek i grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszając, grzyby powinny się ładnie zarumienić. Gotowe grzyby ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę i mieszamy. Podajemy od razu. Możemy posypać je świeżą natką pietruszki. Smacznego ;)
Przepisy Dodatki
Dodatki
Zawijane pszenne bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim i białym serem
Dodatki
Młoda kapustka z boczuszkiem
Dodatki
Kalafior pieczony w całości bez bułki tartej
Dodatki
Kalafior do obiadu z bułką tartą
Zawijane pszenne bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim i białym serem
Bułeczki z nadzieniem z czosnku niedźwiedziego i białego sera idealnie kompon...
Odsłon: 23
Młoda kapustka z boczuszkiem
Smaki lata i dzieciństwa
Odsłon: 82