Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Korzystając z ostatnich dni, kiedy jeszcze są grzyby udało mi się zebrać kilka dorodnych rydzów. Smak rydzów jest wyjątkowy i aby go zachować należy użyć niewielu składników. Najsmaczniejsze są po prosu podsmażone na maśle z odrobiną czosnku i śmietany. Są świetnym dodatkiem do obiadu lub po prostu do chleba.
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17398
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1081
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6246
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 581
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17398
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1081
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6246
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 581
Składniki
Rydze oczyszczamy i obcinamy nóżki. Najłatwiej oczyścić je za pomocą pędzelka. Później płukamy je szybko pod bieżącą wodą i wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym. Duże kapelusze dzielimy na mniejsze kawałki, tak żeby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkość.
Na patelni roztapiamy masło, po roztopieniu zbieramy z powierzchni białą pianę. Wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek i grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszając, grzyby powinny się ładnie zarumienić. Gotowe grzyby ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę i mieszamy. Podajemy od razu. Możemy posypać je świeżą natką pietruszki. Smacznego ;)