Do góry

Dodatki Przepis na:

Sałata gotowana w mleku

Sałata gotowana w mleku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2141 Ocena: 47669

Dodano:

Odsłon: 7551

Przepis pochodzi z poradnika kucharskiego wydanego w 1930 roku. Sałatę podajemy jako dodatek do dania głównego. Można użyć sałaty masłowej lub lodowej.

Składniki

  • 1-2 główki sałaty (masłowej lub lodowej)
  • litr mleka
  • 3 g masła
  • bułka tarta
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sałatę dzielimy na liście ,płuczemy i sparzamy we wrzątku ,wkładamy do rondla ,dodajemy odrobinę soli i zalewamy mlekiem. Gdy mleko zagotuje się ,chwilę przetrzymujemy ją (2 min) ciągle mieszając. Następnie wyjmujemy ,osączamy i podajemy z bułką tartą przyrumienioną na maśle.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 14 lipca 2014 Bardzo pomysłowe wykorzystanie sałaty. Podoba mi się :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

luna76 14 lipca 2014 Przyznaję się , w takiej formie nie jadłam i nie robiłam jeszcze sałaty :) Przepis na pewno wykorzystam :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń