Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiająca majowa sałatka ze pysznej nowalijki.
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 42
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 176
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 249
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 137
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 42
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 176
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 249
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 137
Składniki
Usuwamy nożem stwardniałe końcówki szparagów. Tniemy je pod skosem na 3 centymetrowe kawałki. Gotujemy w osolonej 1 łyżeczką soli wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki masła. Woda powinna zakryć szparagi. Szparagi gotujemy krótko. Od zagotowania góra 7 minut. Po tym czasie przekładamy je na sito i szybko zlewamy zimną wodą.
Do słoiczka wlewamy oliwę, ocet z czerwonego wina. Wyciskamy przez praskę 1 ząbek czosnku. Doprawiamy cukrem, szczyptą soli i pieprzu. Zamykamy słoiczek i energicznie nim potrząsamy. Układamy w miseczce szparagi, posypujemy obwicie koperkiem i posiekaną cebulką zieloną.
Zalewamy sałatkę sosem i całość wstrząsamy. Tak przygotowaną sałatkę można podać na przykład z pieczonym pod serową pierzynką łososiem. Przepis na łososia znajdziecie w linku pod wpisem.