Do góry

Dodatki Przepis na:

Sałatka ze szparagów

Sałatka ze szparagów

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3742

Dodano:

Odsłon: 4462

Orzeźwiająca majowa sałatka ze pysznej nowalijki.

Składniki

  • szparagi zielone - pęczek
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • masło - 1 łyżeczka
  • koperek
  • zielona cebulka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • ocet z czerwonego wina - 1 łyżka
  • czosnek polski - 1 ząbek
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Usuwamy nożem stwardniałe końcówki szparagów. Tniemy je pod skosem na 3 centymetrowe kawałki. Gotujemy w osolonej 1 łyżeczką soli wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki masła. Woda powinna zakryć szparagi. Szparagi gotujemy krótko. Od zagotowania góra 7 minut. Po tym czasie przekładamy je na sito i szybko zlewamy zimną wodą.

  2. Do słoiczka wlewamy oliwę, ocet z czerwonego wina. Wyciskamy przez praskę 1 ząbek czosnku. Doprawiamy cukrem, szczyptą soli i pieprzu. Zamykamy słoiczek i energicznie nim potrząsamy. Układamy w miseczce szparagi, posypujemy obwicie koperkiem i posiekaną cebulką zieloną.

  3. Zalewamy sałatkę sosem i całość wstrząsamy. Tak przygotowaną sałatkę można podać na przykład z pieczonym pod serową pierzynką łososiem.

    Przepis na łososia znajdziecie w linku pod wpisem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń