Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 4377
Dodano: 12.05.2014
Odsłon: 4848
3-4 os. | 15 min | łatwe | przystępne |
Usuwamy nożem stwardniałe końcówki szparagów. Tniemy je pod skosem na 3 centymetrowe kawałki. Gotujemy w osolonej 1 łyżeczką soli wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki masła. Woda powinna zakryć szparagi. Szparagi gotujemy krótko. Od zagotowania góra 7 minut. Po tym czasie przekładamy je na sito i szybko zlewamy zimną wodą.
Do słoiczka wlewamy oliwę, ocet z czerwonego wina. Wyciskamy przez praskę 1 ząbek czosnku. Doprawiamy cukrem, szczyptą soli i pieprzu. Zamykamy słoiczek i energicznie nim potrząsamy. Układamy w miseczce szparagi, posypujemy obwicie koperkiem i posiekaną cebulką zieloną.
Zalewamy sałatkę sosem i całość wstrząsamy. Tak przygotowaną sałatkę można podać na przykład z pieczonym pod serową pierzynką łososiem.
Przepis na łososia znajdziecie w linku pod wpisem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 12 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Cudo!2 Kto głosował? | Odpowiedz