Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiająca majowa sałatka ze pysznej nowalijki.
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1132
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1306
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 552
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1132
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1306
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 552
Składniki
Usuwamy nożem stwardniałe końcówki szparagów. Tniemy je pod skosem na 3 centymetrowe kawałki. Gotujemy w osolonej 1 łyżeczką soli wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki masła. Woda powinna zakryć szparagi. Szparagi gotujemy krótko. Od zagotowania góra 7 minut. Po tym czasie przekładamy je na sito i szybko zlewamy zimną wodą.
Do słoiczka wlewamy oliwę, ocet z czerwonego wina. Wyciskamy przez praskę 1 ząbek czosnku. Doprawiamy cukrem, szczyptą soli i pieprzu. Zamykamy słoiczek i energicznie nim potrząsamy. Układamy w miseczce szparagi, posypujemy obwicie koperkiem i posiekaną cebulką zieloną.
Zalewamy sałatkę sosem i całość wstrząsamy. Tak przygotowaną sałatkę można podać na przykład z pieczonym pod serową pierzynką łososiem. Przepis na łososia znajdziecie w linku pod wpisem.