Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwędzony schab bez kości, bardzo smaczny. Wędzony w garnku na zrębkach olcha/brzoza.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 96
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 96
Składniki
Wykonanie solanki: W szklance wody zagotowujemy wszystkie przyprawy: czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 15 minut, i parzymy pod przykryciem do ostygnięcia. Ostudzone przelewamy przez sitko i do odcedzonego wywaru dolewamy zimną wodę, aby był litr. Dodajemy 12 dag peklosoli i mieszamy do jej rozpuszczenia. Nastrzyk: Nabieramy w dużą strzykawkę z iglicą (szprycą), zimnej solanki i nakłuwając w kilku miejscach w każdym kawałku mięsa wstrzykujemy solankę. Musimy równo rozdzielić solankę w mięso, łącznie 280 ml solanki. Peklowanie: Mięso, już po nastrzyku, układamy w garnku kamiennym i zalewamy pozostałą, zimną zalewą. Garnek przykrywamy i wstawiamy do lodówki lub w zimne miejsce na 4 dni. Codziennie kawałki mięsa przekładamy. Osuszanie: Po 4 dniach peklowania płuczemy każdy kawałek mięsa w bieżącej, zimnej wodzie z solanki, wycieramy papierowymi ręczniczkami, osznurowujemy i wieszamy na kij w celu osuszenia. Osuszamy minimum 8 godzin. Wędzenie: Osuszone kawałki schabu wędzimy na zrębkach olcha/brzoza 3 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Czekamy aż temperatura w garnku spadnie do 30 stopni Celsjusza, wtedy możemy podnieść pokrywę garnka i zdjąć zamocowane uwędzone kawałki mięsa. Studzenie: Uwędzone kawałki schabu wieszamy na kiju i studzimy w pokojowej temperaturze. Ostudzone wkładamy do lodówki na kilka godzin, niech wędlinka sobie odpocznie. Smacznego!!!