Do góry

Dodatki Przepis na:

Schab pieczony peklowany

Schab pieczony peklowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 135

Dodano:

Odsłon: 36749

Pyszna, łatwa i tania domowa wędlina bez zbędnych konserwantów. Odkąd przygotowałam pierwszą własną szynkę, nie kupuję tych sklepowych. Dziś polecam schab peklowany, pieczony w kminku i papryce.

Składniki

  • Schab bez kości - 1kg
  • Sól peklowa - 60gr
  • pieprz czarny w całości - 10 szt
  • Liść laurowy - 3 szt
  • Ziele angielskie 3 szt
  • Dodatkowo:
  • Pojemnik plastikowy 2 litrowy na schab w zalewie peklowej
  • Sznurek wędliniarski
  • papryka słodka mielona
  • kminek
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Schab pieczony peklowany

Przygotowanie

  1. Przygować zalewę, 1,5 l wody wlać do garnka, dodać ziele angielskie,liscie laurowe, pieprz , ewentualnie jeszcze 3 ząbki czosnku w całości , obrane. Zagotować. Wystudzić, dodać sól peklową - 60gr, wymieszac do rozpuszczenia się soli.
    Schab umyć, osuszyć, przełożyć do pojemnika, ponakłuwać widelcem i zalać zalewą tak by zakrywała mięso całkowicie. Odstawić do lodówki na 6-7 dni, i codziennie odwracać na drugą stronę , kontrolując zapach.
    Robię wędliny od wielu miesięcy i ani raz nic mi się nie zepsuło.

  2. Po 6 -7 dniach wyciągamy schab z zalewy, dobrze płuczemy pod bieżącą wodą, związujemy sznurkiem, i wieszamy nad zlew na 2 godziny aby sie pozbyc nadmiaru wody. Po tym czasie obtaczamy mięso w papryce wymieszanej z kminkiem i pieczemy 80 min w 140 st C. Studzimy, kroimy, podajemy i zajadamy własną wędliną! Satysfakcja murowana!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

esik 31 maja 2017 Bzdura! w soli peklowej jest azotyn sodu E 250 NaNO2, który właśnie jest konserwantem!!! Odpowiedzi: 1 ▼

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń