Do góry

Dodatki Przepis na:

Schab w ziołach, suszony.

Schab w ziołach, suszony.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1448 Ocena: 18789

Dodano:

Odsłon: 760

Idealna na kanapki, bardzo proste jest jej wykonanie i jest tania. Polecam.

Składniki

  • schab wieprzowy bez kości 1,5 kg
  • cukier 1/2 szklanki
  • sól 1/2 szklanki + 15 g soli peklowej
  • gaza wyjałowiona 0,5 m x 0,5 m
  • przędza wędliniarska do osznurowania
  • Przyprawy:
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka pieprzu ugniecionego w moździerzu
  • 1 łyżka kolendry ugniecionej w moździerzu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z mięsa ścinamy błonę i przyrosty, myjemy, i starannie osuszamy ręcznikami papierowymi. Dokładnie obtaczamy w cukrze, przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mięso kilka razy przewracamy i wylewamy powstały płyn. Po 24 godzinach myjemy dokładnie mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mięso także kilka razy przewracamy, oraz wylewamy powstałe płyny.

  2. Po tym czasie opłukujemy mięso z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą. Wkładamy na 24 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso owijamy dwukrotnie gazą, obwiązujemy sznurkiem i wieszamy w spiżarni lub wieszamy koło okna w kuchni. Zostawiamy na minimum 10 dni. Codziennie sprawdzamy czy nie powstaje jakaś pleśń i musimy także sprawdzać zapach wędliny. W razie niepokojącego zapachu odwijamy wędlinę z gazy, ocieramy z przypraw i wkładamy do lodówki. Po tym czasie możemy kroić w cienkie plasterki i konsumować.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń