Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwędzony wieprzowy schab bez kości. Wędzony metodą garnkową na zrębkach olcha/buk w temperaturze 50-60 stopni 2 godziny, plus podpiekanie w 80 stopniach Celsjusza 40 minut.
Wykonanie solanki:
W 250 ml wody zagotowujemy liście laurowe, ziele angielskie i pokrojony w plasterki czosnek. Po zagotowaniu parzymy 15 minut i studzimy. Ostudzony wywar razem ze składnikami dodajemy do pozostałej zimnej wody (kranówka) dodajemy peklosól i cukier, mieszamy do rozpuszczenia się peklosoli i cukru. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach w każdym kawałku mięsa. Kawałki mięsa umieszczamy w garnku kamiennym lub atestowanym pojemniku i zalewamy zimną solanką. Mięsa powinny być całkowicie zalane i umieszczone nie za ścisło, codziennie kawałki mięsa przekładamy. Temperatura peklowania powinna być 6-8 stopni Celsjusza.
Po okresie peklowania, mięso płuczemy z solanki pod bieżącą zimną wodą, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin. Wędzimy na zrębkach olcha / buk, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Podpiekamy w ostatniej fazie wędzenia, podnosimy temperaturę do 80 stopni Celsjusza i wyłączamy gaz. Gdy temperatura opadnie do 50 stopni Celsjusza ponownie podwyższamy temperaturę do 80 stopni i wyłączamy gaz. Proces wędzenia i podpiekania zakończony.
Po uwędzeniu czekamy aż temperatura w garnku spadnie do 30 stopni, wyjmujemy uwędzony schab, wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzony schab umieszczamy w lodówce.
Miłego wędzenia :)
Ten schab w smaku przypomina rybę po grecku;). Danie tanie i szybkie do zrobi...
Odsłon: 10828
Pyszne smażone, panierowane w cieście plastry rolady zrobionej z mielonego mi...
Odsłon: 140
Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...
Odsłon: 62
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 45
Bardzo smaczna wędlina, idealna do sporządzania smacznych kanapek.
Odsłon: 2895
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 100
Pyszne smażone, panierowane w cieście plastry rolady zrobionej z mielonego mi...
Odsłon: 140
Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...
Odsłon: 62
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 45
Bardzo smaczna wędlina, idealna do sporządzania smacznych kanapek.
Odsłon: 2895
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 100
Składniki
Wykonanie solanki: W 250 ml wody zagotowujemy liście laurowe, ziele angielskie i pokrojony w plasterki czosnek. Po zagotowaniu parzymy 15 minut i studzimy. Ostudzony wywar razem ze składnikami dodajemy do pozostałej zimnej wody (kranówka) dodajemy peklosól i cukier, mieszamy do rozpuszczenia się peklosoli i cukru. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach w każdym kawałku mięsa. Kawałki mięsa umieszczamy w garnku kamiennym lub atestowanym pojemniku i zalewamy zimną solanką. Mięsa powinny być całkowicie zalane i umieszczone nie za ścisło, codziennie kawałki mięsa przekładamy. Temperatura peklowania powinna być 6-8 stopni Celsjusza.
Po okresie peklowania, mięso płuczemy z solanki pod bieżącą zimną wodą, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin. Wędzimy na zrębkach olcha / buk, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Podpiekamy w ostatniej fazie wędzenia, podnosimy temperaturę do 80 stopni Celsjusza i wyłączamy gaz. Gdy temperatura opadnie do 50 stopni Celsjusza ponownie podwyższamy temperaturę do 80 stopni i wyłączamy gaz. Proces wędzenia i podpiekania zakończony.
Po uwędzeniu czekamy aż temperatura w garnku spadnie do 30 stopni, wyjmujemy uwędzony schab, wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzony schab umieszczamy w lodówce.
Miłego wędzenia :)
Przepisy Dodatki
Dodatki
Salceson z golonki.
Dodatki
Pieczone nadzionko
Dodatki
Ciasto na pierogi bez jajka
Dodatki
Fasolka szparagowa z piekarnika
Salceson z golonki.
Salceson zrobiony jest z tylnej golonki i przednich goleni wieprzowych, salce...
Odsłon: 414
Pieczone nadzionko
Przy okazji faszerowania kurczaka przygotowałam też pieczone nadzienie. W sam...
Odsłon: 485