Do góry

Dodatki Przepis na:

Schab wieprzowy bez kości, wędzony w garnku.

Schab wieprzowy bez kości, wędzony w garnku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1611 Ocena: 23011

Dodano:

Odsłon: 4266

Uwędzony wieprzowy schab bez kości. Wędzony metodą garnkową na zrębkach olcha/buk w temperaturze 50-60 stopni 2 godziny, plus podpiekanie w 80 stopniach Celsjusza 40 minut.

Składniki

  • Surowiec:
  • schab wieprzowy bez kości 1 kg
  • Peklowanie na mokro:
  • ilość dni peklowania 4
  • Składniki solanki:
  • woda 1 litr
  • peklosól 80 gram
  • cukier 10 gram
  • liść laurowy 8 szt.
  • ziele angielskie 18 ziaren
  • czosnek pół główki (nie obierany)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Schab wieprzowy bez kości, wędzony w garnku.

Przygotowanie

  1. Wykonanie solanki:

    W 250 ml wody zagotowujemy liście laurowe, ziele angielskie i pokrojony w plasterki czosnek. Po zagotowaniu parzymy 15 minut i studzimy. Ostudzony wywar razem ze składnikami dodajemy do pozostałej zimnej wody (kranówka) dodajemy peklosól i cukier, mieszamy do rozpuszczenia się peklosoli i cukru. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach w każdym kawałku mięsa. Kawałki mięsa umieszczamy w garnku kamiennym lub atestowanym pojemniku i zalewamy zimną solanką. Mięsa powinny być całkowicie zalane i umieszczone nie za ścisło, codziennie kawałki mięsa przekładamy. Temperatura peklowania powinna być 6-8 stopni Celsjusza.

  2. Po okresie peklowania, mięso płuczemy z solanki pod bieżącą zimną wodą, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin. Wędzimy na zrębkach olcha / buk, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Podpiekamy w ostatniej fazie wędzenia, podnosimy temperaturę do 80 stopni Celsjusza i wyłączamy gaz. Gdy temperatura opadnie do 50 stopni Celsjusza ponownie podwyższamy temperaturę do 80 stopni i wyłączamy gaz. Proces wędzenia i podpiekania zakończony.

  3. Po uwędzeniu czekamy aż temperatura w garnku spadnie do 30 stopni, wyjmujemy uwędzony schab, wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzony schab umieszczamy w lodówce.

  4. Miłego wędzenia :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

drNowak 21 kwietnia Nie ma jak domowe wędliny. Ten schabik na pewno smaczny. Ja często robię polędwicę sopocką (wędzona i parzona). Cała rodzina ją uwielbia. Pychotka:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń