Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne schaby uwędzone w garnku, polecam, wędlinka bardzo smaczna.
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17007
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2452
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4620
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1782
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17007
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2452
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4620
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1782
Składniki
Wykonanie solanki, peklowanie (solanka z 1 litra wody): W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier.
Solanką zalewamy kawałki mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Pojemnik z mięsem wstawiamy do lodówki.
Peklujemy w lodówce, w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso.
Po czasie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą wodą i osznurowujemy.
Wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin.
Po czasie osuszania wędzimy w garnku.
Wędzimy w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny, podpiekamy kolejną godzinę, w temperaturze 80 stopni Celsjusza.
Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki.
Uwędzone schaby, w przekroju.