Do góry

Dodatki Przepis na:

Ser topiony z bazylią, czosnkiem i suszonymi pomidorami.

Ser topiony z bazylią, czosnkiem i suszonymi pomidorami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1812 Ocena: 29325

Dodano:

Odsłon: 2058

Ser topiony to jest twaróg smażony w kąpieli wodnej z drobno pokrojonymi listkami bazylii i suszonymi pomidorami, czosnkiem lub innymi dodatkami. Przygotowanie takiego sera jest proste, ale trwa troszkę długo. Przygotowujemy go z twarogu z dodatkiem, soli, sody, żółtek z jajek kurzych i suszonych pomidorów.

Składniki

  • twaróg 1 kg
  • soda oczyszczona 1 łyżka
  • masło 82 % 50 g
  • suszone pomidory z czosnkiem 1 łyżka
  • bazylia świeża
  • sól do smaku
  • żółtka z kurzych jajek 2 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ser topiony z bazylią, czosnkiem i suszonymi pomidorami.

Przygotowanie

  1. Twaróg kruszymy do miski, posypujemy sodą i solą do smaku, mieszamy. Miskę przykrywamy pieluszką tetrową lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Ser musi powoli rozpuszczać się (dojrzewać). Konsystencja sera musi być rzadsza i ciągnąca. Gotowy ser możemy topić. Zagotowujemy w garnku wodę i gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień i wstawiamy na wierzch garnka miskę z serem. Musimy cały czas podczas kąpieli wodnej mieszać ser. Podczas mieszania dodajemy masło, żółtka, drobno pokrojone listki bazylii i suszone pomidory z czosnkiem. Możemy zamiast suszonych pomidorów dodać kminek lub inne dodatki które lubimy. Gdy wszystkie składniki ładnie zmieszamy ser wlewamy do słoiczków, wcześniej przygotowanych lub pojemniczka. Słoiczki zamykamy i pasteryzujemy. Serek studzimy, ostudzony wkładamy do lodówki. Schłodzony ser możemy kroić w plastry i zajadać.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 05 sierpnia Pyszny taki serek,tylko ja robię bez sody,kiedyś zrobiłam i czuć było sodę:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń