Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieodzownym dodatkiem do mięs grillowanych dla mnie są sery. Nadają się jednak tylko te, które były uprzednio zaparzone (np. w toku produkcji) tj. halloumi, mozarella, oscypek lub mają skórkę jak camembert lub brie. Te ostatnie pod wpływem wysokiej temperatury robią się w środku płynne. Po przekrojeniu bajecznie wypływają. Sery zaparzane w toku produkcji mają inną konsystencję niż reszta serów podpuszczkowych tzn. elastyczną i lekko skrzypią w zębach. W trakcie grillowania miękną, ale nie rozpływają się i pięknie przypiekają.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 20655
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8861
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 692
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8438
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 20655
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8861
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 692
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8438
Składniki
Ser camembert nie wymaga przygotowania jeśli ma być saute, czyli bez przypraw. Jeśli ma być przyprawiony trzeba lekko zwilżyć skórkę i obtoczyć go w przyprawach (podobnie jak przygotowuje się do wędzenia – zapraszam do mojego przepisu Ser camembert lub brie wędzony). Ser przed włożeniem do grilla musi mieć temperaturę pokojową. Grillujemy kilkanaście minut – to sprawa gustu – musi być w każdym razie miękki (jak się go delikatnie dotknie czuć że jest płynny). Może pozostać w naturalnym kolorze lub go podsmażyć na złoto.
Ser halloumi trzeba pokroić w plastry i obsmarować oliwą lub olejem. Można posypać przyprawami lub zostawić bez przypraw. Oryginalny halloumi zawiera miętę ale można dostać także np. z chilli. Ser przed włożeniem do grilla musi mieć temperaturę pokojową. Grillujemy kilkanaście minut. Może pozostać w naturalnym kolorze lub go podsmażyć na złoto.