Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieodzownym dodatkiem do mięs grillowanych dla mnie są sery. Nadają się jednak tylko te, które były uprzednio zaparzone (np. w toku produkcji) tj. halloumi, mozarella, oscypek lub mają skórkę jak camembert lub brie. Te ostatnie pod wpływem wysokiej temperatury robią się w środku płynne. Po przekrojeniu bajecznie wypływają. Sery zaparzane w toku produkcji mają inną konsystencję niż reszta serów podpuszczkowych tzn. elastyczną i lekko skrzypią w zębach. W trakcie grillowania miękną, ale nie rozpływają się i pięknie przypiekają.
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 33
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 501
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1101
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 252
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 33
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 501
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1101
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 252
Składniki
Ser camembert nie wymaga przygotowania jeśli ma być saute, czyli bez przypraw. Jeśli ma być przyprawiony trzeba lekko zwilżyć skórkę i obtoczyć go w przyprawach (podobnie jak przygotowuje się do wędzenia – zapraszam do mojego przepisu Ser camembert lub brie wędzony). Ser przed włożeniem do grilla musi mieć temperaturę pokojową. Grillujemy kilkanaście minut – to sprawa gustu – musi być w każdym razie miękki (jak się go delikatnie dotknie czuć że jest płynny). Może pozostać w naturalnym kolorze lub go podsmażyć na złoto.
Ser halloumi trzeba pokroić w plastry i obsmarować oliwą lub olejem. Można posypać przyprawami lub zostawić bez przypraw. Oryginalny halloumi zawiera miętę ale można dostać także np. z chilli. Ser przed włożeniem do grilla musi mieć temperaturę pokojową. Grillujemy kilkanaście minut. Może pozostać w naturalnym kolorze lub go podsmażyć na złoto.