Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Skórka pomarańczowa sama w sobie jest niezwykle aromatyczna, ale zatopiona w syropie z dodatkiem spirytusu to dopiero rarytas! Wszelkie makowce, babki, serniki, jabłeczniki aż proszą się o ten dodatek. W świątecznym czasie warto zrobić ją w domu, na pewno będzie smaczniejsza niż ta ze sklepu.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 562
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 254
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 117
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 92
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 12840
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 562
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 254
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 117
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 92
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 12840
Składniki
Pomarańcze dokładnie myjemy. Obieramy starannie ze skórki, nacinając je uprzednio nożem na cząstki. Skórki oczyszczamy z białego miąższu wycinając go dokładnie (nadaje gorzkiego smaku potrawom, trzeba się go pozbyć). Obgotowujemy je trzykrotnie po 10 minut. Za każdym razem zmieniamy wodę, w której się gotowały. Obgotowane skórki kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy i wsypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy całość do niezbyt gęstego syropu, około 10 minut. Następnie wrzucamy pokrojoną skórkę. Całość gotujemy jeszcze do10 minut. Skórki w gotującym się syropie stale mieszamy. Pilnujemy, aby cukier się nie karmelizował i skórka zrobiła się szklista. Po ugotowaniu i ostudzeniu skórki wlewamy spirytus. Alkohol spowoduje, że syrop nie stwardnieje, podkreśli dodatkowo aromat pomarańczy. Gotową skórkę pomarańczową w syropie spirytusowym przekładamy do słoiczka i zakręcamy wieczko. Odkładamy do lodówki.
Proces kandyzowania skórki pomarańczowej polega na powolnym wnikaniu cukru do jej wnętrza. Duża zawartość cukru i niewiele soku powodują, że owoc konserwuje się i dzięki temu zachowuje długo trwałość - nawet do kilku miesięcy. Kandyzować skórkę pomarańczową czy cytrynową można na różne sposoby. Nasz wydaje się dosyć prosty.