Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo zdrowy gęsi smalec, oraz skwarki z wytapiania pokrojonych w kostkę skór gęsich.
Pasta jajeczna to pyszny dodatek do kanapek. Za czasów studiów robiłam ją prz...
Odsłon: 14
To smaczna i zdrowa przekąska. Idealna jako lunch do pracy czy szkoły - ja za...
Odsłon: 6
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 20
To ciekawe urozmaicenie mielonych kotletów.
Odsłon: 133
Pizza na spodzie z serka wiejskiego to świetna alternatywa dla klasycznej piz...
Odsłon: 65
Pasta jajeczna to pyszny dodatek do kanapek. Za czasów studiów robiłam ją prz...
Odsłon: 14
To smaczna i zdrowa przekąska. Idealna jako lunch do pracy czy szkoły - ja za...
Odsłon: 6
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 20
To ciekawe urozmaicenie mielonych kotletów.
Odsłon: 133
Pizza na spodzie z serka wiejskiego to świetna alternatywa dla klasycznej piz...
Odsłon: 65
Składniki
Oczyszczone, wymyte skóry kroimy w kostkę 1 cm / 1 cm.
Pokrojone skóry wkładamy do garnczka i wytapiamy tłuszcz na wolnym ogniu pod przykryciem.
Musimy podczas wytapiania często mieszać drewnianą łyżką żeby do dna garnczka skwarki się nie przyłapały. Smażymy do momentu aż tłuszcz stanie się klarowny o słomkowym kolorze a skwarki nie będą za mocno spieczone.
Skwarki wyławiamy łyżką cedzakową i wkładamy do wymytego słoiczka. Wytopiony tłuszcz zlewamy także do wymytego słoiczka.
Zlany tłuszcz studzimy, ostudzony przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki. Tak samo robimy ze skwarkami. Jeżeli ktoś chce żeby skwarki i smalec był już posolony to podczas topienia trzeba wsypać soli do smaku. Ja robiłam bez użycia soli.
Smalec można według swojego upodobania modyfikować, dodać podczas topienia jabłko, zioła, jak kto lubi. Naprawdę jest to tłuszcz bardzo zdrowy. Smacznego!!!