Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo zdrowy gęsi smalec, oraz skwarki z wytapiania pokrojonych w kostkę skór gęsich.
Oczyszczone, wymyte skóry kroimy w kostkę 1 cm / 1 cm.
Pokrojone skóry wkładamy do garnczka i wytapiamy tłuszcz na wolnym ogniu pod przykryciem.
Musimy podczas wytapiania często mieszać drewnianą łyżką żeby do dna garnczka skwarki się nie przyłapały. Smażymy do momentu aż tłuszcz stanie się klarowny o słomkowym kolorze a skwarki nie będą za mocno spieczone.
Skwarki wyławiamy łyżką cedzakową i wkładamy do wymytego słoiczka. Wytopiony tłuszcz zlewamy także do wymytego słoiczka.
Zlany tłuszcz studzimy, ostudzony przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki. Tak samo robimy ze skwarkami. Jeżeli ktoś chce żeby skwarki i smalec był już posolony to podczas topienia trzeba wsypać soli do smaku. Ja robiłam bez użycia soli.
Smalec można według swojego upodobania modyfikować, dodać podczas topienia jabłko, zioła, jak kto lubi. Naprawdę jest to tłuszcz bardzo zdrowy.
Smacznego!!!
Rogaliki szybkie w przygotowaniu, długo trzymają świezość.
Odsłon: 10252
Smalec gęsi jest bardzo delikatnym i bardzo zdrowym tłuszczem. Jest to tłuszc...
Odsłon: 19653
Sałatka na ciepło z kaszą jaglaną, to świetne danie o każdej porze dnia. Jest...
Odsłon: 6
Wiosna to czas, kiedy stęsknieni po zimowych mrozach, chętniej sięgamy po wa...
Odsłon: 4405
Zdrowe placuszki z warzyw pieczone w piekarniku. Miękkie w środku i chrupiące...
Odsłon: 2006
Czasem do obiadu podaję kiszonego ogórka – tak prosto ze słoika, ale znacznie...
Odsłon: 8584
Sałatka na ciepło z kaszą jaglaną, to świetne danie o każdej porze dnia. Jest...
Odsłon: 6
Wiosna to czas, kiedy stęsknieni po zimowych mrozach, chętniej sięgamy po wa...
Odsłon: 4405
Zdrowe placuszki z warzyw pieczone w piekarniku. Miękkie w środku i chrupiące...
Odsłon: 2006
Czasem do obiadu podaję kiszonego ogórka – tak prosto ze słoika, ale znacznie...
Odsłon: 8584
Składniki
Oczyszczone, wymyte skóry kroimy w kostkę 1 cm / 1 cm.
Pokrojone skóry wkładamy do garnczka i wytapiamy tłuszcz na wolnym ogniu pod przykryciem.
Musimy podczas wytapiania często mieszać drewnianą łyżką żeby do dna garnczka skwarki się nie przyłapały. Smażymy do momentu aż tłuszcz stanie się klarowny o słomkowym kolorze a skwarki nie będą za mocno spieczone.
Skwarki wyławiamy łyżką cedzakową i wkładamy do wymytego słoiczka. Wytopiony tłuszcz zlewamy także do wymytego słoiczka.
Zlany tłuszcz studzimy, ostudzony przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki. Tak samo robimy ze skwarkami. Jeżeli ktoś chce żeby skwarki i smalec był już posolony to podczas topienia trzeba wsypać soli do smaku. Ja robiłam bez użycia soli.
Smalec można według swojego upodobania modyfikować, dodać podczas topienia jabłko, zioła, jak kto lubi. Naprawdę jest to tłuszcz bardzo zdrowy. Smacznego!!!
Przepisy Dodatki
Dodatki
Wędzonka wieprzowa.
Dodatki
Kapusta czerwona zasmażana
Dodatki
Ciapkapusta
Dodatki
Ciasto na pierogi bez dodatku jajka
Wędzonka wieprzowa.
Efekt dzisiejszego wędzenia bardzo smacznej kolejnej wędzonki :) Wędzona met...
Odsłon: 128
Kapusta czerwona zasmażana
Urozmaici smak niemal każdej potrawy. Doskonale komponuje się z roladą oraz...
Odsłon: 224