Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo zdrowy gęsi smalec, oraz skwarki z wytapiania pokrojonych w kostkę skór gęsich.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326817
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12134
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17049
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326817
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12134
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17049
Składniki
Oczyszczone, wymyte skóry kroimy w kostkę 1 cm / 1 cm.
Pokrojone skóry wkładamy do garnczka i wytapiamy tłuszcz na wolnym ogniu pod przykryciem.
Musimy podczas wytapiania często mieszać drewnianą łyżką żeby do dna garnczka skwarki się nie przyłapały. Smażymy do momentu aż tłuszcz stanie się klarowny o słomkowym kolorze a skwarki nie będą za mocno spieczone.
Skwarki wyławiamy łyżką cedzakową i wkładamy do wymytego słoiczka. Wytopiony tłuszcz zlewamy także do wymytego słoiczka.
Zlany tłuszcz studzimy, ostudzony przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki. Tak samo robimy ze skwarkami. Jeżeli ktoś chce żeby skwarki i smalec był już posolony to podczas topienia trzeba wsypać soli do smaku. Ja robiłam bez użycia soli.
Smalec można według swojego upodobania modyfikować, dodać podczas topienia jabłko, zioła, jak kto lubi. Naprawdę jest to tłuszcz bardzo zdrowy. Smacznego!!!