Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na solony karmel wymaga tylko 4 prostych składników: cukru, masła, śmietany i soli. Doskonale nadaje się do ciast, babeczek, ciasteczek, tortów, lodów i wielu, wielu innych! Domowym, solonym karmelem warto polać szarlotkę lub sernik. Możesz go użyć jako karmelowego dipu do pieczonych jabłek, nałożyć łyżką na lody lub przelać do ozdobnych słoików i podarować jako słodką przekąskę.
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2506
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2528
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 501
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 1378
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2506
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2528
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 501
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 1378
Składniki
W rondlu o grubym dnie podgrzej wodę i cukier na średnim ogniu. Weź garnek nieco większy, niż uważasz, że będzie potrzebny. Cały czas mieszaj, aż cukier się rozpuści, a mieszanina zacznie lekko bulgotać. Zwiększ ogień do wysokiej temperatury i doprowadź do wrzenia, przestań mieszać. Mieszankę gotuj do momentu, aż zmieni kolor na bursztynowy. Może to potrwać od 4 do 12 minut w zależności od wielkości garnka. Im głębszy kolor, tym intensywniejszy smak karmelu. Pamiętaj tylko, aby nie dopuścić do przypalenia!
Zmniejsz ogień i powoli wlewaj śmietanę, stale mieszając. Mieszanka będzie dość mocno bulgotać, więc mieszaj bardzo ostrożnie. Możesz nawet nałożyć rękawice ochronne. Następnie dodaj (według kolejności) kawałki masła, wanilię oraz sól (proporcje według uznania) i wymieszaj, by wszystkie składniki się połączyły.
Wlej sos karmelowy do słoika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie zakręć słoik i przechowuj w lodówce. Po schłodzeniu i odstawieniu do lodówki sos karmelowy stanie się gęstszy. Możesz przechowywać go w lodówce przez dwa tygodnie lub zamrozić, jeśli chcesz przedłużyć trwałość karmelu.