Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy wiesz, że to właśnie sos pomidorowy do pizzy dał początek zawrotnej karierze tego włoskiego dania? Tak naprawdę pizzy nie wymyślili Włosi. Okrągłe placki z mąki posmarowane oliwą i oprószone ziołami wypiekano już w starożytnej Grecji i Egipcie. Traktowano je nawet jako środek płatniczy. Około 500 roku przed naszą erą stały się znane także w Rzymie, który po podbiciu Grecji zainspirował się jej kulturą, w tym – kulinariami. Danie było sycące i tanie w przygotowaniu, więc raczyli się nim chętnie przedstawiciele niższych warstw społecznych. W związku z tym początkowo nie zyskało popularności „na salonach”.
W XVII wieku, po fali wielkich odkryć geograficznych, do Europy trafiły pomidory. Wówczas neapolitańczycy wpadli na pomysł, by wypiekany od stuleci mączny placek posmarować przecierem z tych owoców. Po tej metamorfozie potrawa dla biedoty zrobiła taką furorę, że wkrótce zaczęły powstawać lokale serwujące wyłącznie pizzę. Danie podbiło nawet serca monarchów i w niedługim czasie stało się znane w całym cywilizowanym świecie. A wszystko za sprawą pomidorów…
Choć sos do pizzy może wydawać się niepozornym dodatkiem, niewidocznym pod warstwą sera, wędlin czy warzyw, to właśnie on nadaje daniu charakter. Warto przyrządzić go z pieczołowitością, co oznacza, że lepiej nie korzystać z półproduktów. Oczywiście możesz przygotować pomidorowy sos do pizzy z koncentratu, co jest tanim i szybkim rozwiązaniem. Nie będzie jednak mógł się równać ze smakiem dojrzałych w słońcu pomidorów.
Idealny sos do pizzy powstaje ze świeżych, obranych ze skórki pomidorów duszonych na wolnym ogniu, a następnie przetartych przez sito, co pozwala pozbyć się pestek i uzyskać gładką masę. Jeśli przygotowujesz sos latem lub wczesną jesienią, zdecydowanie postaw na taki wariant. Zrób samodzielnie przecier pomidorowy. Na jego bazie przygotuj zapas sosu pomidorowego, przełóż do wyparzonych słoików, zapasteryzuj i korzystaj do następnego lata! A jeśli jest środek zimy, a nie dysponujesz swoimi przetworami, użyj dobrej jakości passaty.
Masz wątpliwości, czy warto robić zapasy na zimę, skoro pieczesz pizzę 2-3 razy do roku i każdorazowo potrzebujesz niewiele ponad pół szklanki sosu? Słodkie, pachnące latem pomidory w słoikach przydadzą ci się do wielu innych celów! Prawdziwy sos do pizzy to baza, którą możesz wykorzystać także do makaronów, zup, zapiekanek, warzywnych gulaszy. Własnej roboty sos z powodzeniem zastąpi ci niezbyt zdrowy, po pełen konserwantów i polepszaczy smaku, keczup. Używaj go do kanapek, burgerów, wytrawnych naleśników…
Domowy sos do pizzy jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy! Duszone na wolnym ogniu owoce zachowują większość swoich wartości odżywczych, a tych jest co nie miara. Pomidory zawierają mnóstwo witaminy C, są zasobnym źródłem potasu i błonnika. Jedną z najcenniejszych substancji jest likopen, któremu pomidory zawdzięczają swoją barwę. Związek ten jest silnym przeciwutleniaczem. Co ciekawe, w przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych owocach i staje się łatwiej przyswajalny dla organizmu. Regularnie spożywany sos pomidorowy wzmacnia odporność, działa neuroprotekcyjnie i antynowotworowo, obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, wspomaga trawienie, hamuje procesy starzenia się organizmu.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6388
Ucierane ciasto na oleju robi się bardzo szybko. Można do niego używać różnyc...
Odsłon: 114678
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6388
Ucierane ciasto na oleju robi się bardzo szybko. Można do niego używać różnyc...
Odsłon: 114678
Składniki
Posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę czosnek.
Rozgrzej w rondelku oliwę i krótko podsmaż na niej czosnek, uważając, by się nie przypalił.
Wlej do rondelka przecier pomidorowy. Dodaj zioła i cukier. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut, co pewien czas mieszając.
Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
Gotowym sosem posmaruj przed upieczeniem pizzę. Ta ilość powinna wystarczyć na dwie pizze średniej wielkości.