Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos grzybowy ze świeżych leśnych grzybów w sosie śmietanowym

Sos grzybowy ze świeżych leśnych grzybów w sosie śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 963 Ocena: 18204

Dodano:

Odsłon: 1387

Danie sezonowe, jesienne w sosie śmietanowym na bazie wiejskiej, wspomnieniowej śmietany.

Składniki

  • 500 g czerwonogłowców
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 5 łyżek białego wina
  • 125 ml wiejskiej gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sos grzybowy ze świeżych leśnych grzybów w sosie śmietanowym

Przygotowanie

  1. Grzyby po oczyszczeniu opłukałem zimną wodą. Osuszyłem.
    Następnie pokroiłem, kapelusze na paski, nóżki w plastry.

    Cebulę drobno posiekałem, czosnek przecisnąłem przez praskę.

    Na patelni roztopiłem ok. 30 g masła i 1 łyżkę oliwy. Wrzuciłem cebulę, smażyłem przez ok. 5-7 minut, aby delikatnie zrumienić składniki.

    Wlałem wino i na większym ogniu zagotowałem, pogotowałem przez minutę, aż większość płynu wyparowała i na patelni pozostała gęsta emulsja.

    Dodałem resztę masła i oliwę. Zwiększyłem ogień, dodałem grzyby i smażyłem je na dużym ogniu ok. 6 minut od czasu do czasu mieszałem. Pod koniec gotowania doprawiłem solą i pieprzem.

    Wlałem śmietanę, zagotowałem na średnim ogniu. Gotowałem ok. 2 minuty do czasu zgęstnienia sosu. Na koniec dodałem pokrojoną natkę pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń