Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy świeży, młody koperek rośnie na działce, żal nie skorzystać z tego dobrodziejstwa. Najczęściej dodaję go do młodych ziemniaków lub młodej kapusty. Dzisiaj postawiłam jednak na sos koperkowy, który stał się dopełnieniem dla pulpecików wieprzowych.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2972
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 50
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 63
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 62
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2972
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 50
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 63
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 62
Składniki
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Następnie do rondelka, małym strumieniem, wlewamy bulion (ja wlewałam po kilka łyżek) i mleko, nie przestając mieszać naszego sosu. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje.
Dodajemy posiekany koperek, przyprawy. Sos ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 2- 3 minuty. Uwaga: Jeżeli sos wydaje Wam się zbyt gęsty możecie zwiększyć ilość mleka. Moim zdaniem przy powyższych proporcjach innych składników, maksymalnie do 200 ml.
Gotowym sosem polewamy pulpeciki. Możemy go również połączyć z makaronem lub rybą gotowaną na parze. Smacznego.