Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos morelowy

Sos morelowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 864 Ocena: 16577

Dodano:

Odsłon: 886

pyszny dodatek do deserów , ale i do mięs.

Składniki

  • 250g świeżych moreli
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Morele po umyciu pozbawiłem pestek, pokroiłem na mniejsze cząstki. Przełożyłem do małego rondelka, dodałem cukier, sok oraz 2 gałązki świeżego tymianku. Dusiłem do rozparowania moreli – zmiksowałem blenderem. Przełożyłem na sito, przetarłem. Ponownie przelałem do rondla. Podgrzałem, dodałem rum, dodałem mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zdjąłem z ognia, wymieszałem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń