Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos paprykowo-pieczarkowy

Sos paprykowo-pieczarkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 4028

Dodano:

Odsłon: 327

Pasuje do dań z każdym rodzajem kaszy. Jest gęsty i bardzo smaczny. Można go wykorzystać nawet w charakterze pasty do pieczywa. Z tym, że radziłabym raczej krótko przetrzymywać w lodówce. Polecam.

Składniki

  • 3 średnie pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Paprykę umyć, przekroić na dwie połowy i upiec w piekarniku. Gdy skórka zacznie się przypalać, wyjąć i i włożyć od razu do woreczka foliowego. Gdy przestygnie, skórkę można zdjąć bez problemu. Upieczoną i pozbawioną skórki paprykę zblendować.
    Cebulę i pieczarki drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Warzywa poddusić na oleju. Dodać przyprawy. Wymieszać. Wystudzić. Połączyć ze zmiksowaną papryką i jogurtem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń