Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bajecznie prosty i szybki sos pieczarkowy, który możemy przygotowywać przez cały rok. Sos pieczarkowy możemy podać z plackami ziemniaczanymi, makaronami czy z innymi dodatkami tak więc jest stosowany do wielu potraw. Długo się zastanawiałam czy wstawić przepis , ponieważ nie miałam żadnej śmietany tylko jogurt i postanowiłam przygotować sos z jogurtem naturalnym. Sos wyszedł pyszny lekko kwaskowy ale mimo iż zahartowałam jogurt wcześniej tak jak śmietanę wyszedł nie tak jak się spodziewałam ale najważniejsze że był smaczny.
głębsza patelnia, nóż, szklanka, łyżka,
Pączki z czekoladą to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodkości przygo...
Odsłon: 15670
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 39
Ziemniaki milionera to wyjątkowe danie z dwukrotnie pieczonych ziemniaków, dz...
Odsłon: 1258
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2706
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1237
Pączki z czekoladą to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodkości przygo...
Odsłon: 15670
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 39
Ziemniaki milionera to wyjątkowe danie z dwukrotnie pieczonych ziemniaków, dz...
Odsłon: 1258
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2706
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1237
Składniki
Pieczarki po obraniu pokroić w plasterki, cebulę po obraniu pokroić w drobną kostkę. Na głębszej patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła podsmażyć do zeszklenia pokrojoną cebulę, dodać pieczarki i smażyć aż wyparują mieszając co jakiś czas. Wlać pół szklanki bulionu. Doprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze około 5 minut, po czym wlać zahartowany jogurt ( jeżeli mamy śmietanę 30 % to ją nie hartujemy). Doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia i oprószyć posiekanym koperkiem. Rada; W razie potrzeby sos można delikatnie zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie.
Sos gotowy do podania.