Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bajecznie prosty i szybki sos pieczarkowy, który możemy przygotowywać przez cały rok. Sos pieczarkowy możemy podać z plackami ziemniaczanymi, makaronami czy z innymi dodatkami tak więc jest stosowany do wielu potraw. Długo się zastanawiałam czy wstawić przepis , ponieważ nie miałam żadnej śmietany tylko jogurt i postanowiłam przygotować sos z jogurtem naturalnym. Sos wyszedł pyszny lekko kwaskowy ale mimo iż zahartowałam jogurt wcześniej tak jak śmietanę wyszedł nie tak jak się spodziewałam ale najważniejsze że był smaczny.
głębsza patelnia, nóż, szklanka, łyżka,
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9967
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8989
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6369
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9967
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8989
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6369
Składniki
Pieczarki po obraniu pokroić w plasterki, cebulę po obraniu pokroić w drobną kostkę. Na głębszej patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła podsmażyć do zeszklenia pokrojoną cebulę, dodać pieczarki i smażyć aż wyparują mieszając co jakiś czas. Wlać pół szklanki bulionu. Doprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze około 5 minut, po czym wlać zahartowany jogurt ( jeżeli mamy śmietanę 30 % to ją nie hartujemy). Doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia i oprószyć posiekanym koperkiem. Rada; W razie potrzeby sos można delikatnie zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie.
Sos gotowy do podania.