Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciemny i gęsty sos pieczeniowy jest podstawą niemal każdego obiadu mięsnego. Bez niego nie będzie wykwintnej pieczeni czy rolady. Nada się też świetnie do kotleta mielonego! Jego przygotowanie jest bajecznie proste i wymaga jedynie kilku składników, w tym najlepiej tłuszczu po smażeniu mięs. Sos jest niezwykle aromatyczny, gęsty, pozostawiający aksamitną warstwę na podniebieniu. Spróbuj!
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 816
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 816
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
Najlepiej jest użyć resztek po smażeniu lub duszeniu pieczeni wołowej. Tłuszcz z patelni dobrze zeskrob szpatułką i dolej tyle wody, ile jest to potrzebne. Przy duszeniu zazwyczaj pewna ilość płynu pozostaje w garnku – wykorzystaj go, dolewając w razie potrzeby wodę lub (jeśli jest go więcej niż 500 ml) zwiększając ilość wykorzystanych składników.
Do garnka z bulionem dodaj cebulę, czosnek i sos Worcestershire. Wymieszaj.
W małej miseczce wymieszaj zimną wodę i mąkę ziemniaczaną do powstania gładkiej emulsji. Wlej całość do wrzącego bulionu wołowego i zmniejsz ogień do małego. Mieszaj do zgęstnienia.
Dopraw sos pieczeniowy solą i pieprzem.
Dodatek podawaj z ziemniakami i mięsem.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 3 dni. Alternatywnie możesz też sos zamrozić w woreczku strunowym lub pojemniku do zamrażania na okres do 3 miesięcy.