Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos rumiany (nazywany również demi glace) to doskonała podstawa do przygotowania zup lub innych aromatycznych sosów. Jego wykonanie jest banalnie proste, wymaga jednak dużo cierpliwości, a to za sprawą długiego czasu gotowania. Przepis pochodzi z 461. odcinka programu „Ewa Gotuje".
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 173
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 131
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 68
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 173
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 131
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 68
Składniki
Kości porąbać na mniejsze kawałki, przełożyć do brytfanki. Dorzucić obrane warzywa. Posmarować przecierem pomidorowym. Wstawić do piekarnika i zapiekać tak długo, aż kości mocno się zrumienią.
Zalać wodą, dodać wino. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. przykryć i na wolnym ogniu gotować przez kilkanaście godzin (a jeszcze lepiej przez 2 dni). Jeśli płyn nadmiernie odparuje, uzupełnić wodą.
Po tym czasie odkryć i na mocnym ogniu zredukować o połowę. Przełożyć do słoiczków. Używać jako dodatek do zup i bazę do innych sosów.