Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz sałatki, a znudziły ci się tradycyjne sosy takie jak musztardowy lub winegret, sos sezamowy to idealne rozwiązanie dla ciebie. Nada on odrobiny egzotyczności każdemu daniu a jego lekki orzeźwiający smak z pewnością zachęci cię do częstszego spożywania warzyw. Koniecznie zapisz sobie ten przepis, bo będziesz często do niego wracać.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103410
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2007
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5876
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5871
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103410
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2007
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5876
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5871
Składniki
Do średniej wielkości słoiczka włóż wszystkie składniki. Pamiętaj, że najłatwiej będzie ci zrobić sos, jeśli użyjesz płynnego tahini. Jeśli będzie ono bardzo gęste, zdecydowanie trudniej będzie je wymieszać, a w sosie mogą pojawić się grudki.
Zakręć dokładnie słoik, a następnie energicznie wstrząsaj nim przez kilkadziesiąt sekund, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, możesz dodać do niego odrobinę wody lub soku z cytryny.
Sos sezamowy natychmiast nadaje się do użycia. Możesz przechowywać go w lodówce nawet do tygodnia. Pamiętaj jedynie, aby przed użyciem ponownie dobrze go wymieszać.