Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki sos tatarski robiła na Wielkanoc moja mama i ja też od wielu lat go przygotowuję, choć już od dawna mięs nie jadam. I nie wiem nawet, czy on naprawdę jest tatarski – podejrzewam, że nie! Ale to nic nie szkodzi, bo mój własny sos tatarski jest tak smaczny, że mogę wyjadać go łyżką z miseczki. Sos idealnie pasuje do jajek na twardo, a także do szynki, zimnych mięs i pasztetów. Można go zrobić nawet kilka dni przed świętami, bo dzięki obecności warzyw marynowanych w occie długo postoi w lodówce.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2323
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4417
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1374
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 343
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2323
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4417
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1374
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 343
Składniki
Odcedzone grzybki i ogórki marynowane (ilość obu składników powinna być mniej/więcej podobna) posiekaj drobno. Możesz cierpliwie kroić je nożem w drobniutką kostkę albo użyć dowolnego urządzenia do siekania.
Kawałki grzybów i ogórków mają być dość drobne, ale nie ma to być miazga czy sieczka. I kawałki nie muszą mieć kształtu regularnych kostek. Rozdrobnione składniki włóż do sporej miski.
Do miski z grzybami i ogórkami dodaj kilka łyżek gęstego majonezu (trudno dokładnie określić ilość, bo to zależy od Twoich preferencji – użyj tyle, by konsystencja sosu Ci odpowiadała) oraz łyżkę musztardy.
Wymieszaj dokładnie składniki sosu.
Teraz możesz rozdzielić sos tatarski do dwóch miseczek. W jednej masz już gotowy sos, a do drugiej dodaj tarty chrzan ze słoika i wymieszaj dokładnie, W ten sposób uzyskasz dwa różne sosy na wielkanocny stół.
Gotowym sosem możesz polać jajka ugotowane na twardo, ozdobić półmisek wędlin, zimnych mięs i pasztetów. Nadaje się też do wszelkich zimnych galaretek mięsnych (typu “zimne nóżki”) i bezmięsnych na bazie warzyw.
To jest idealny sos do zimnego bufetu i wszelkich dań wielkanocnych. Smacznego!