Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę czy ketchup. W wersji domowej jest zdrowy i wyśmienity. Trudno mu się oprzeć!
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 292
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11103
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3620
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1231
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 292
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11103
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3620
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1231
Składniki
Jogurt przekładamy na sitko z drobnymi oczkami lub o większych oczkach, wyłożone gazą i odsączamy z nadmiaru płynu.
Ogórki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy.
Również odsączamy z wody na sitku. Tak przygotowany jogurt i ogórki przekładamy do miski. Dodajemy zmiażdżony czosnek, olej, sok z cytryny i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką. Dokładnie mieszamy, dodajemy posiekany koperek( dwie spore garści ).
Gotowy sos wkładamy do lodówki na godzinkę przed podaniem, aby się schłodził. Będzie smaczniejszy.
Nasze rady:
Można zrobić tzatziki w innej wersji, równie smacznej, zastępując świeże ogórki małosolnymi. Sos będzie pyszny.
Ogórków małosolnych nie odsączamy.
Ogórki świeże należy posolić, chwilę odczekać i dobrze wycisnąć z nadmiaru wody. Sos będzie gęsty, nie podejdzie wodą.
Zamiast oleju można dodać oliwę z oliwek, tak jak w oryginalnym przepisie.