Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę, że fajnie może sprawdzić się przy świątecznym stole. :)
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 2277
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 310
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8073
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 783
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 2277
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 310
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8073
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 783
Składniki
Grzyby namoczyć przez minimum godzinę. Cebulę obrać pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Grzyby odcisnąć. Nie wylewać wody. Grzyby posiekać drobno i dodać do cebuli. Przyprawić solą oraz pieprzem. Podsmażyć, a następnie podlać połową ilości wody z moczenia grzybów i gotować aż do miękkości składników.
W tym czasie przygotować zaklepkę. W rondelku roztopić masło, dodać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Podlać wodą z moczenia grzybów, wymieszać. Dodać śmietanę, drugą łyżkę mąki i resztę wody po grzybach. Bardzo dokładnie wymieszać rózgą.
Do grzybów i cebulki dodać zaklepkę (chłodne do ciepłego, nie odwrotnie, żeby nie zrobiły nam się kluski :). Wymieszać i zagotować. Sos niech pogotuje się kilka minutek. Doprawić w tym czasie solą, pieprzem oraz szczyptą rozmarynu. Smacznego! :)