Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 528
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 116
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 195
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 157
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 528
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 116
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 195
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 157
Składniki
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na kilka części, pozbawiamy twardych części i drobno szatkujemy. Kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy 3 szklankami wody. Delikatnie solimy. Gotujemy ok 15 minut, aż kapusta zmięknie. Jeśli ktoś woli bardziej chrupką kapustę należy gotować krócej W czasie, gdy kapusta się gotuje drobno siekamy cebulę. Umieszczamy ja w misce, w której będziemy mieszać surówkę. Posypujemy delikatnie solą i cukrem. Mieszamy. Kapustę dokładnie odcedzamy i gorącą przekładamy do miski z cebulą. Pozostawiamy chwilę nie mieszając. Cebula pod wpływem ciepła dodatkowo zmięknie . Po kilku minutach surówkę mieszamy z cebulą, ścieramy do niej obrane ze skórki jabłko (na tarce o grubych oczkach). Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Surówkę doprawiamy do smaku łyżką oleju, solą, pieprzem i cukrem. Jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na pół godziny, aby składniki się "przegryzły".