Proponowana surówka z modrej kapusty to szybki i tani dodatek do wielu dań. Inna, wyróżniająca się w smaku na pewno przypadnie do gustu każdemu zwolennikowi zdrowego odżywiania.
Surówka z modrej kapusty
Składniki
- 500-600 g modrej kapusty
- 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych
- 2-3 jabłka
- Sól
- Cukier
- 2-3 łyżeczki musztardy stołowej
Składniki
- 500-600 g modrej kapusty
- 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych
- 2-3 jabłka
- Sól
- Cukier
- 2-3 łyżeczki musztardy stołowej

Etapy przygotowania
Z kapusty usuwamy wierzchnie liście. Szatkujemy drobno lub ucieramy na tarce o dużych oczkach (łezki). Przyprawiamy i odstawiamy by składniki dobrze się połączyły. Ogórki kiszone ucieramy na tarce tak samo jak kapustę. To samo robimy z obranymi jabłkami. Wszystko łączymy i dokładnie mieszamy. Surówka gotowa . Ilośc składników możemy zmieniać wg własnych upodobań. Jeśli dodamy mniej ogórków a więcej słodkich jabłek nie będzie potrzeby dodawania cukru. Jeśli dodamy musztardę ostrą w smaku, surówka będzie bardziej pikantna.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 2652

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 863
Ostatnio komentowane przepisy

Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 2652

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 863



Składniki
- 500-600 g modrej kapusty
- 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych
- 2-3 jabłka
- Sól
- Cukier
- 2-3 łyżeczki musztardy stołowej
Z kapusty usuwamy wierzchnie liście. Szatkujemy drobno lub ucieramy na tarce o dużych oczkach (łezki). Przyprawiamy i odstawiamy by składniki dobrze się połączyły. Ogórki kiszone ucieramy na tarce tak samo jak kapustę. To samo robimy z obranymi jabłkami. Wszystko łączymy i dokładnie mieszamy. Surówka gotowa . Ilośc składników możemy zmieniać wg własnych upodobań. Jeśli dodamy mniej ogórków a więcej słodkich jabłek nie będzie potrzeby dodawania cukru. Jeśli dodamy musztardę ostrą w smaku, surówka będzie bardziej pikantna.
Bardzo fajna surówka :-)