Do góry

Dodatki Przepis na:

Sushi ~ kulki z łososiem

Sushi ~ kulki z łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 539 Ocena: 10681

Dodano:

Odsłon: 439

O wiele łatwiejsze w wykonaniu od nigiri a równie smaczne.

Składniki

1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. :DDD

    Przepis na ryż z Kuchni japońskiej, a na kuleczki z książki Sushi.

  2. Ugotowałam ryż:

    Ryż na każde 25 dag ryżu, 350ml wody.
    W skrócie- ale sprawdzone: ryż opłukałam cztery razy, aż woda będzie klarowna, odcedziłam i poczekałam pół godziny.
    Ryż z wodą zagotowałam na średnim ogniu i jak się zagotuję podkręciłam gaz na minutę i potem znowu średni ogień przez 6 minut, potem jeszcze 10 minut na minimalnym gazie. Po wyłączeniu zostawiłam ryż na kolejne 10 minut. Nie można podnosić pokrywki.

    Zaprawa do ryżu już jest łatwa, wymieszałam składniki i przelałam do ryżu. Na 25dag ryżu to będzie 50ml octu ryżowego, łyżka cukru i łyżeczka soli.

    Rybę pokroiłam w kwadraciki. Mokrymi dłońmi brałam ryż i kładłam na rybę a potem zwijałam kuleczkę z folii jak sakiewkę.

    Smarowałam wasabi i posypałam otarta skórką z cytryny.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń