Do góry

Dodatki Przepis na:

Suszone jabłka.

Suszone jabłka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25614

Dodano:

Odsłon: 2020

Suszone jabłka mają dużo wartości odżywczych. Są idealne do zimowego kompotu jak i podgryzania sobie zamiast chipsów. Żeby uzyskać 1 kilogram suszonych jabłek będziemy potrzebować około 10 kg świeżych jabłek.

Składniki

  • jabłka winne
  • nić
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Suszone jabłka.

Przygotowanie

  1. Jabłka do suszenia powinny być zdrowe i twarde. Powinny być to gatunki jabłek takich jak antonówka, szara reneta, złota reneta, winne i soczyste.

  2. Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki, gdyż najwięcej witamin znajduje się w skórce jabłka. Jabłka kroimy w ósemki, nawlekamy na nić, robimy wiązki o odpowiedniej długości. Najlepiej jabłka suszyć jest przy kaloryferze lub w piekarniku w 50 stopniach Celsjusza, z termoobiegiem. Najsmaczniejsze, suszone jabłka są suszone na słońcu. Ususzone jabłka przechowujemy w papierowych torebkach lub w płóciennych torbach.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 03 października 2017 świetny pomysł,od rana leje więc nici z prac w ogródku,kaloryferki ciepłe w sam raz,aby nakroić jabłek do suszenia,pozdrawiam:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń