Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to jak domowe suszone pomidory :) zaczynają się pomidorki, więc warto przygotować sobie kilka słoiczków :)
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 352
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1208
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1270
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13420
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 352
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1208
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1270
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13420
Składniki
Pomidory kroimy ze skórka w plasterki tak ok 0.5 cm grubości. Układamy na papierze na blaszce. Troszkę posypujemy solą.
Suszymy w 100 stopniach z termoobiegiem przy uchylonych drzwiczki piekarnika. Wtedy lepiej odparowują pomidory. Zaglądamy do nich co jakieś 20-30 minut i przewracamy.
W sumie suszyły się ok 2,5 godz. Te co się ususzyły to wyjmujemy. Przygotowujemy do nich zalewę. Bierzemy oliwę z oliwek lub olej, łyżeczkę oregano, tymianku, bazylii i majeranku, pokrojone 2-3 ząbki czosnku. Oliwę z przyprawami podgrzewamy, ale nie gotujemy. Na chwilę wrzucamy pomidory do zalewy. Nakładamy do słoiczków, dolewamy resztę zalewy, zakręcamy i odstawiamy denkiem do góry do wystudzenia. Ilość zalewy dobieramy indywidualnie do ilości pomidorów. Smacznego. Zapraszam na blog www.pyszotki.pl