Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to jak domowe suszone pomidory :) zaczynają się pomidorki, więc warto przygotować sobie kilka słoiczków :)
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3906
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415060
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2448
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3906
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415060
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2448
Składniki
Pomidory kroimy ze skórka w plasterki tak ok 0.5 cm grubości. Układamy na papierze na blaszce. Troszkę posypujemy solą.
Suszymy w 100 stopniach z termoobiegiem przy uchylonych drzwiczki piekarnika. Wtedy lepiej odparowują pomidory. Zaglądamy do nich co jakieś 20-30 minut i przewracamy.
W sumie suszyły się ok 2,5 godz. Te co się ususzyły to wyjmujemy. Przygotowujemy do nich zalewę. Bierzemy oliwę z oliwek lub olej, łyżeczkę oregano, tymianku, bazylii i majeranku, pokrojone 2-3 ząbki czosnku. Oliwę z przyprawami podgrzewamy, ale nie gotujemy. Na chwilę wrzucamy pomidory do zalewy. Nakładamy do słoiczków, dolewamy resztę zalewy, zakręcamy i odstawiamy denkiem do góry do wystudzenia. Ilość zalewy dobieramy indywidualnie do ilości pomidorów. Smacznego. Zapraszam na blog www.pyszotki.pl