Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne śliwki, ususzone są idealne do kompotu zimą. Do suszenia wybieramy twarde, dojrzałe śliwki.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13508
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1544
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14902
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6127
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13508
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1544
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14902
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6127
Składniki
Do suszenia wybieramy zdrowe, twarde,dojrzałe śliwki.
Śliwki myjemy, osuszamy. Każdą śliwkę kroimy na połowę, wyjmujemy pestkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Blachę z ułożonymi do góry miąższem śliwkami wkładamy do piekarnika i suszymy z termoobiegiem przy lekko uchylonych drzwiczkach w temperaturze 50 stopni Celsjusza przez około 3-4 godziny. W kolejne dni suszymy w wyższej temperaturze, 60 stopni Celsjusza przez kilka godzin. Jeżeli jest słoneczna pogoda, śliwki możemy suszyć na słońcu, możemy także suszyć w specjalnych suszarkach do owoców i warzyw. Ususzone śliwki przechowuję w papierowych torebkach. Smacznego!!!