Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonała świąteczna czerwona kapusta przygotowana w skandynawskim stylu, która smakiem i aromatem świetnie wpasowuje się w klimat Bożego Narodzenia. Taka kapusta jest idealnym dodatkiem do mięs ciepłych i zimnych oraz do pasztetów, zarówno mięsnych jak i wegetariańskich. Można ją podgrzać, ale na zimno też jest smaczna. Pracy przy niej niewiele, jednak ze względów praktycznych często gotuję tę kapustę 1-2 tygodnie przed świętami i pasteryzuję w słoikach. Dzięki temu mam mniej pracy przed samą wigilią, gdy zazwyczaj z czymś nie zdążam na czas.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30906
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3630
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4284
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1132
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30906
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3630
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4284
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1132
Składniki
Z główki usuń zewnętrzne, nieładne liście. Resztę poszatkuj cienko, wycinając głąb.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz i podduś na nim kapustę przez około 10 minut, pod przykryciem, często mieszając.
Do garnka z kapustą dodaj sok pomarańczowy, dżem, cynamon, suszone żurawiny, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
Spróbuj i ewentualnie dodaj odrobinę miodu lub soku z cytryny. Jednak zazwyczaj nie jest to potrzebne.