Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na Boże Narodzenie przygotowujemy różne przysmaki, dla mnie należy również do nich świąteczny dżem. Ponieważ moje śniadanie składa się najczęściej z twarogu lub serków, do których dodaję odrobinę dżemu, nie rezygnuję z niego nawet w święta. Aby jednak dżem nabrał odświętnego smaku, dodaję do niego przyprawy typowe dla świątecznych potraw. Owoce, z których robię dżem, mamy zawsze o tej porze roku w domu, w domu, przyprawy również, więc taki dżem powstaje jakby „w międzyczasie” a potem przez najbliższe tygodnie wzbogaca nie tylko nasze śniadanie jako dodatek do pieczywa, ale także nadaje się do różnych wypieków i deserów, do naleśników, a nawet do sosów.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 110
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 110
Składniki
Obrac pomarancze i podzielic na czastki, nastepnie przeciac czastki na polówki, gruszke i jablka przeciac, wyciac gniazda nasienne i pokroic owoce na kawalki. Nie obieralam jablek ani gruszki, gdyz i tak uzywam tylko owoców ekologicznych, a poza tym beda one po gotowaniu blendowane. Wlozyc owoce do garnka, dodac przyprawy i garsc suszonych sliwek.
Na koniec dodac cukier, w tym wypadku uzylam cukru zelujacego, na każdy kilogram owoców 250 g cukru. Dolac100 ml wody i wszystko zagotowac na srednim ogniu. Po 30 minutach jabłka powinny byc miekkie, a zawartosc garnka powinna tylko lekko sie dusić. Mase owocowa zblendowac, dodac rodzynki i migdaly i wszystko dokladnie wymieszac.
Dzem przelac do sloików i szczelnie zamknac. Po otwarciu przechowywac w lodówce.