Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna świąteczna wędzonka, wędzony schab bez kości. Wędzone w garnku na zrębkach olcha/buk/brzoza.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7035
Polecam.
Odsłon: 153
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5394
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2642
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7035
Polecam.
Odsłon: 153
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5394
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2642
Składniki
Wykonanie solanki, peklowanie: W 250 ml wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier, wszystko mieszamy, cedzimy przez sitko.
Zimną solanką zalewamy mięso umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką.
Peklujemy przez 4 dni w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.
Osuszanie: Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i robimy pętelki do zawieszenia. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin.
Wędzenie: Wędzimy na zrębkach olcha / buk / brzoza, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Podpiekamy w ostatniej fazie wędzenia 20 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza.
Uwędzone kawałki schabu.
Studzenie: Uwędzone kawałki schabu wieszamy na kiju i studzimy w pokojowej temperaturze. Ostudzone wkładamy do lodówki na kilka godzin, niech wędlinka sobie odpocznie :)
Wypoczęte kawałki schabu możemy przekroić i zobaczyć owoc naszego wędzenia :) Smacznego!!!