Do góry

Dodatki Przepis na:

Świąteczny wędzony schab bez kości.

Świąteczny wędzony schab bez kości.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1467 Ocena: 19259

Dodano:

Odsłon: 4890

Kolejna świąteczna wędzonka, wędzony schab bez kości. Wędzone w garnku na zrębkach olcha/buk/brzoza.

Składniki

  • schab bez kości 53 dag
  • schab bez kości 75 dag
  • Składniki solanki - 1 litr:
  • liść laurowy połamane 5-6 liści
  • ziele angielskie 10-12 ziaren
  • czosnek z łuskami 5-6 zębów
  • peklosól 80 gram
  • cukier 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie solanki, peklowanie:

    W 250 ml wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier, wszystko mieszamy, cedzimy przez sitko.

  2. Zimną solanką zalewamy mięso umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką.

  3. Peklujemy przez 4 dni w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.

  4. Osuszanie:

    Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i robimy pętelki do zawieszenia. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin.

  5. Wędzenie:

    Wędzimy na zrębkach olcha / buk / brzoza, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Podpiekamy w ostatniej fazie wędzenia 20 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza.

  6. Uwędzone kawałki schabu.

  7. Studzenie:

    Uwędzone kawałki schabu wieszamy na kiju i studzimy w pokojowej temperaturze. Ostudzone wkładamy do lodówki na kilka godzin, niech wędlinka sobie odpocznie :)

  8. Wypoczęte kawałki schabu możemy przekroić i zobaczyć owoc naszego wędzenia :)

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń