Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Swojski jeszcze z przepisu babcinego , smak nie z tej ziemi . Rosół od razu staje się lepszy .
Składniki
Mąkę wsypać do miski lub wysypać na stolnicę , wbić jajka , dodać sól , żółtka . Zagnieść dolewając po trochu wody , elastyczne dość twarde ciasto . Ciasto dość długo wyrabiamy . Uformować kulkę przykryć ściereczką , aby nie wyschło i odstawić je na 10 minut .
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze porcje i każdą część rozwałkować , posypując mąką , na cieniutki placki ( tak żeby było przez nie widać ) . Placki rozłożyć na ściereczka żeby przeschły ( około godziny ) . Podsuszone placki zwijamy lub składamy w rulonik i kroimy nożem na dowolnej grubości paseczki .
Rozsypać je na ściereczkę , blat by jeszcze moment wyschnął .
Gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju , po wypłynięciu gotować jeszcze około 3 minut i odcedzić na sito .