Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wolicie swojskie makarony do rosołu czy jednak kupny? U mnie zależne jest to od stanu zdrowia ale szczerze swojski jest pyszniejszy i dość szybko się go wykonuje
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 599
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 3230
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 573
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 599
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 3230
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 573
Składniki
Do miski wsypać mąkę pszenną, wbić całe jajko, wsypać sól oraz kurkumę i wlać ciepłą przegotowaną wodę. Całość wyrabiać tak długo aż wszystkie składniki połączą się ze sobą, następnie wlać olej i nadal wyrabiać do całkowitego wchłonięcia przez ciasto dodanego oleju. Gotowe elastyczne ciasto pozostawić pod ściereczką aby chwilę odpoczęło
Jak już ciasto odstało swój czas około 5 minut wtedy na stolnicę wysypać dość obficie mąką wyłożyć przygotowane ciasto na makaron, obsypać je mąką a następnie rozwałkować dość cienko. Rozwałkowany placek znowu posypać obficie mąką i zwinąć w dowolnej wielkości rulon
Przygotowany rulonik z ciasta kroić nożem na dowolnej wielkości paski, rozwijając kłaść z boku. Jak już mamy pokrojony cały rulon w makaron wtedy obsypać go mąką i dokładnie prze ruszać ręką aby się nie skleił, w międzyczasie do garnka wstawić wodę posolić ją i zagotować
Jak już woda w garnku z solą się zagotuje przełożyć przygotowany makaron jak się zagotuje zmniejszyć ogień a w czasie gotowania się na wolnym ogniu już z makaronem wlać łyżkę oleju i gotować przez pięć minut co jakiś czas mieszając aby makaron nie przystał do dna garnka. Po ugotowaniu przelać na durszlak i przelać zimna wodą aby makaron się zahartował
Gotowy swojski makaron z kurkumą podałam ze świeżo ugotowanym rosołem ze swojskiej gęsi a właściwie gotowany na gęsich udach ponieważ z porcji rosołowych gotowałam ostatnio czarninę. Jejku smak rosołu ze swojskiego drobiu jest o niebo smaczniejszy i tłustszy niż z kupnego kurczaka a do tego o wiele zdrowy z mięsa swojego drobiu