Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Caponata to włoska (sycylijska) potrawa ze smażonych warzyw. Odmian caponaty jest tyle, ilu kucharzy. Każdy ma własny patent. Spróbujcie dzisiaj mojej. Wspólne dla wszystkich odmian są bakłażany, papryka, orzeszki i cukinie. Reszta - do smaku!
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2038
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3264
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 2037
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2038
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3264
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 2037
Składniki
Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmaż pokrojonego w kostkę bakłażana. Kiedy zmięknie - zdejmij z patelni.
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli - dodaj pokrojoną w kostki paprykę, a po chwili również pokrojoną w kostki cukinię. Smaż 3 - 4 minuty.
Dodaj do warzyw resztę składników, wymieszaj. Na końcu dodaj usmażone wcześniej bakłażany. Dopraw solą i pieprzem. Ważna uwaga - nie żałuj oliwy!
Caponata świetnie smakuje do ryby, do dań z glilla lub samodzielnie, z bagietką, jako przystawka.