Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop dyniowy jest słodki, korzenny, pyszny i bardzo jesienno-zimowy, gdyż nieuchronnie kojarzy się z zimną połową roku. To dlatego, że sama dynia tak się nam kojarzy – przez to, że dojrzewa jesienią i dobrze się przechowuje niemal przez całą zimę. Gotowy syrop jest świetny do przygotowania Pumpkin Spice Latte, a poza tym podkręca smak domowych deserów. Można nim polać placki śniadaniowe (pancakes), ciasta, naleśniki, leguminy, budynie, jogurt itp. Syrop dyniowy ma gęstą konsystencję, słodki smak i korzenny, rozgrzewający aromat.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 902
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22990
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15401
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 902
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22990
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15401
Składniki
W rondelku zagotuj wodę z cukrem i przyprawami, gotuj syrop przez kilka minut do lekkiego zgęstnienia.
Następnie dodaj do rondla mus dyniowy i ponownie zagotuj.
Ja użyłam kawałka dyni, który ugotowałam na parze podczas przyrządzania zupy dyniowej, a następnie rozgniotłam widelcem. Tak też można zrobić!
Warto dodatkowo zmiksować mus z syropem cukrowym.
Na koniec przetrzyj syrop przez sitko, wlej gorący do wyparzonej butelki lub słoiczka i zamknij szczelnie.
Gdyby przyszło Ci do głowy przygotować większą porcję syropu, potrzebna będzie pasteryzacja. Jeszcze tego nie próbowałam, ale doświadczenie uczy, że słoik 200-300 ml trzeba pasteryzować około 10-15 minut.
Gotowy syrop bez pasteryzacji przechowuj w lodówce najwyżej przez miesiąc. Myślę jednak, że nie przetrwa aż tyle, bo jest po prostu pyszny!
Korzenny syrop dyniowy jest gęsty i słodki. Smakuje jak pierniczki, które pieczemy na Boże Narodzenie, więc to taki jesienny przedsmak świąt. Możesz go dodać do gęstego jogurtu na śniadanie, tak, jak Grecy dodają miód.
Albo polać nim ciasto, naleśniki, placki, dowolny deser, a nawet kluski, np. leniwe lub kładzione.
A kawa z tym syropem jest po prostu przepyszna, i mówię to ja, osoba, która nigdy nie słodzi kawy! I tylko dla syropu dyniowego jestem skłonna zrobić wyjątek.
Smacznego!