Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na leczniczy i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu, syrop wspomaga leczenie przeziębienia, działa napotnie, moczopędne oraz wykrztuśne.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1593
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 336
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1593
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 336
Składniki
Sposób używania: Gdy jesteśmy przeziębieni lub gdy kaszlemy, to możemy zażywać po około 2 łyżki syropu kilka razy dziennie lub dodać około 3-4 łyżek syropu do gorącej herbaty. A jeżeli jesteśmy zdrowi, to syrop możemy dodać do wody i przygotować smaczny i aromatyczny napój. Ja dodaję około 1 łyżki syropu na szklankę wody.
Przygotowanie: Z zebranych baldaszków kwiatów odcinam lub odrywam grubsze łodyżki i je wyrzucam, a kwiaty przekładam do miski. Następnie kwiaty bzu zalewam przegotowaną gorącą wodą, delikatnie ugniatam, tak aby kwiaty były zanurzone w wodzie. Miskę nakrywam pokrywką lub folia spożywczą i odstawiam w chłodne miejsce, na około 24 godziny do maceracji. Po około 24 godzinach, płyn odcedzam, a kwiaty odciskam na gazie. Kwiaty po dociśnięciu wyrzucam.
Przygotowanie syropu: Do garnka wsypuję cukier, wlewam wodę (500 ml), garnek stawiam na gazie i mieszając zagotowuję. Od momentu zagotowania syrop gotuję około 3 minut, tak żeby syrop stał się klarowny. Podczas gotowania należy uważać aby syrop nie wykipiał. Do gotowego syropu wlewam nastój z kwiatów (płyn) oraz sok z cytryny i dokładnie mieszam. Tak przygotowany syrop rozlewam do wcześniej wyparzonych słoiczków, dokładnie wycieram brzeg słoiczka i mocno zakręcam wieczko.
Słoiczki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczką i zalewam wodą, do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i pasteryzuję 15 minut w temperaturze około 80°C, następnie słoiczki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Tak przygotowany syrop, przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu. Syrop z kwiatu czarnego bzu jest gotowy. Życzę dużo zdrowia. Pozdrawiam Babcia Ewa