Do góry

Dodatki Przepis na:

Syrop z kwiatu czarnego bzu na przeziębienie i kaszel

Syrop z kwiatu czarnego bzu na przeziębienie i kaszel

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 84321

Dodano:

Odsłon: 6123

Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na leczniczy i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu, syrop wspomaga leczenie przeziębienia, działa napotnie, moczopędne oraz wykrztuśne.

Składniki

  • Z podanych składników wyjdzie około 2 litry syropu
  • około 70 baldaszków kwiatowych bzu czarnego
  • 1 litr przegotowanej gorącej wody
  • 1 kg cukru
  • 500 ml wody
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • słoiczki, buteleczki, gaza
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Syrop z kwiatu czarnego bzu na przeziębienie i kaszel

Przygotowanie

  1. Sposób używania:
    Gdy jesteśmy przeziębieni lub gdy kaszlemy, to możemy zażywać po około 2 łyżki syropu kilka razy dziennie lub dodać około 3-4 łyżek syropu do gorącej herbaty.
    A jeżeli jesteśmy zdrowi, to syrop możemy dodać do wody i przygotować smaczny i aromatyczny napój. Ja dodaję około 1 łyżki syropu na szklankę wody.

  2. Przygotowanie:
    Z zebranych baldaszków kwiatów odcinam lub odrywam grubsze łodyżki i je wyrzucam, a kwiaty przekładam do miski.

    Następnie kwiaty bzu zalewam przegotowaną gorącą wodą, delikatnie ugniatam, tak aby kwiaty były zanurzone w wodzie. Miskę nakrywam pokrywką lub folia spożywczą i odstawiam w chłodne miejsce, na około 24 godziny do maceracji.

    Po około 24 godzinach, płyn odcedzam, a kwiaty odciskam na gazie. Kwiaty po dociśnięciu wyrzucam.

  3. Przygotowanie syropu:
    Do garnka wsypuję cukier, wlewam wodę (500 ml), garnek stawiam na gazie i mieszając zagotowuję. Od momentu zagotowania syrop gotuję około 3 minut, tak żeby syrop stał się klarowny. Podczas gotowania należy uważać aby syrop nie wykipiał.

    Do gotowego syropu wlewam nastój z kwiatów (płyn) oraz sok z cytryny i dokładnie mieszam.

    Tak przygotowany syrop rozlewam do wcześniej wyparzonych słoiczków, dokładnie wycieram brzeg słoiczka i mocno zakręcam wieczko.

  4. Słoiczki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczką i zalewam wodą, do wysokości około 3/4 słoika.
    Garnek stawiam na gazie i pasteryzuję 15 minut w temperaturze około 80°C, następnie słoiczki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

    Tak przygotowany syrop, przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu.
    Syrop z kwiatu czarnego bzu jest gotowy. Życzę dużo zdrowia.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 01 czerwca Uwielbiam! Jeden z moich ulubionych dodatków do herbaty!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń