Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szmurkul, czyli duszona kapusta na zasmażce z cebulką i grzybami. Stanowi doskonały dodatek do obiadu. Jest na tyle sycąca, że może stanowić również samodzielny posiłek. Podana z gotowanymi ziemniakami lub dużą pajdą chleba zaspokoi nawet największy głód. Skąd pochodzi szmurkul? Szmurkul to specjał warmińsko-mazurskiej kuchni. W tym regionie najczęściej serwowany jest do smażonych i pieczonych mięs.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10399
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5993
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5315
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12845
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4590
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10399
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5993
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5315
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12845
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4590
Składniki
Z kapusty wytnij głąb, podziel ją na cztery części, każdą z nich drobno poszatkuj. Cebulę pokrój w kostkę. Koperek drobno posiekaj. Pieczarki umyj, pokrój na plasterki. Składniki przełóż do garnka. Całość zalej wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Szmurkul z grzybami gotuj przez około 40 minut.
Na patelni roztop masło. Dodaj mąkę. Składniki wymieszaj. Gotową zasmażkę dodaj do duszonej kapusty.
Szmurkul dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawaj na ciepło jako danie główne lub dodatek do pieczonych mięs.