Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos szybki do wykonania i ulubiony przez dzieci. Potrzebne składniki zawsze mamy w lodówce. Dobry sposób na obiad gdy brakuje nam czasu.
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 35
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 258
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 779
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1667
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 35
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 258
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 779
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1667
Składniki
W garnku powoli topimy masło uważając by się nie przypaliło. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i dusimy do miękkości ( nie rumienimy ). Następnie mąka. Dokładnie łączymy ją z cebulą, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz paprykę i mieszamy aby całość była jednolita. Dolewamy stopniowo mleko zmieszane ze śmietaną i powoli gotujemy aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą i szczyptą cukru. Jeśli sos będzie za gęsty możemy dolać mleka. Podajemy z makaronem lub ryżem a także z ziemniakami. Jeśli chcemy więcej sosu zwiększamy odpowiednio ilość składników. Zawsze jest to 1 łyżka masła na 1 łyżkę mąki i na 1 szklankę mleka lub mleka ze śmietaną w proporcji pół na pół.