Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos szybki do wykonania i ulubiony przez dzieci. Potrzebne składniki zawsze mamy w lodówce. Dobry sposób na obiad gdy brakuje nam czasu.
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 46
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 340
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40456
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 46
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 340
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40456
Składniki
W garnku powoli topimy masło uważając by się nie przypaliło. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i dusimy do miękkości ( nie rumienimy ). Następnie mąka. Dokładnie łączymy ją z cebulą, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz paprykę i mieszamy aby całość była jednolita. Dolewamy stopniowo mleko zmieszane ze śmietaną i powoli gotujemy aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą i szczyptą cukru. Jeśli sos będzie za gęsty możemy dolać mleka. Podajemy z makaronem lub ryżem a także z ziemniakami. Jeśli chcemy więcej sosu zwiększamy odpowiednio ilość składników. Zawsze jest to 1 łyżka masła na 1 łyżkę mąki i na 1 szklankę mleka lub mleka ze śmietaną w proporcji pół na pół.