Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 36
Dodano: 16.01.2021
Odsłon: 1736
1-2 os. | 15 min | łatwe | tanie |
W garnku powoli topimy masło uważając by się nie przypaliło.
Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i dusimy do miękkości
( nie rumienimy ).
Następnie mąka. Dokładnie łączymy ją z cebulą,
dodajemy koncentrat pomidorowy oraz paprykę i mieszamy aby całość była jednolita.
Dolewamy stopniowo mleko zmieszane ze śmietaną i powoli gotujemy aż sos zgęstnieje.
Przyprawiamy solą i szczyptą cukru.
Jeśli sos będzie za gęsty możemy dolać mleka.
Podajemy z makaronem lub ryżem a także z ziemniakami.
Jeśli chcemy więcej sosu zwiększamy odpowiednio ilość składników.
Zawsze jest to 1 łyżka masła na 1 łyżkę mąki i na 1 szklankę mleka lub mleka ze śmietaną w proporcji pół na pół.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Dariusz-D 16 styczniaZgłoś do usunięcia
Fajny sosik:-)0 Kto głosował? | Odpowiedz