Do góry

Dodatki Przepis na:

Szynka domowa

Szynka domowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 339

Dodano:

Odsłon: 8717

Prawdziwa szynka domowa, soczysta i smakowita. Bez chemii i sztucznych wypełniaczy.

Składniki

  • szynka wieprzowa 1,2 kg
  • woda 600 ml
  • sól peklowa 10 g
  • sól 40 g
  • cukier łyżeczka
  • liść laurowy 2-3 sztuki
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego, jałowca, gorczycy, kminku
  • pół łyzeczki pieprzu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szynka domowa

Przygotowanie

  1. Wodę z przyprawami doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilkę.
    Zalewę studzimy, a następnie rozpuszczamy w niej oba rodzaje soli i cukier.

    Mięso myjemy, odsączamy na papierowym ręczniku.

    Układamy naczyniu (nie metalowym), zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem, przykrywamy i wstawiamy na dwa dni do lodówki. Dwa razy dziennie szynkę obracamy. Można ją również obstrzyknąć strzykawką.

    Drugiego dnia szynkę pakujemy do szynkowaru i umieszczamy na całą noc do lodówki.

    Następnego dnia szynkowar wyjmujemy z lodówki i odstawamy na 1-2 godziny, aby nabrał temperatury pokojowej.

    W dużym garnku podgrzewamy wodę. Kiedy osiągnie temperaturę 80 stopni, wstawiamy do niej nasz szynkowar. Temperaturę wody utrzymujemy na poziomie między 75 a max 80 stopni. Szynkę parzymy 2,5 h, nie dłużej, aby nie była za sucha. Po parzeniu szynkowar schładzamy i umieszczamy w lodówce. Po kilkugodzinnym chłodzeniu szyneczka jest gotowa do jedzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń