Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwa szynka domowa, soczysta i smakowita. Bez chemii i sztucznych wypełniaczy.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 966
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104834
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 966
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104834
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Składniki
Wodę z przyprawami doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilkę. Zalewę studzimy, a następnie rozpuszczamy w niej oba rodzaje soli i cukier. Mięso myjemy, odsączamy na papierowym ręczniku. Układamy naczyniu (nie metalowym), zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem, przykrywamy i wstawiamy na dwa dni do lodówki. Dwa razy dziennie szynkę obracamy. Można ją również obstrzyknąć strzykawką. Drugiego dnia szynkę pakujemy do szynkowaru i umieszczamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia szynkowar wyjmujemy z lodówki i odstawamy na 1-2 godziny, aby nabrał temperatury pokojowej. W dużym garnku podgrzewamy wodę. Kiedy osiągnie temperaturę 80 stopni, wstawiamy do niej nasz szynkowar. Temperaturę wody utrzymujemy na poziomie między 75 a max 80 stopni. Szynkę parzymy 2,5 h, nie dłużej, aby nie była za sucha. Po parzeniu szynkowar schładzamy i umieszczamy w lodówce. Po kilkugodzinnym chłodzeniu szyneczka jest gotowa do jedzenia.