Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka wieprzowa peklowana na mokro. Smaczna wędlinka na świąteczny stół.
Piernik parzony na sztucznym miodzie. Tańsza alternatywa dla tego upieczoneg...
Odsłon: 2578
Kolejna moja wędlinka tym razem szyneczka. Szyneczka wyszła krucha, mięciutka...
Odsłon: 7118
Wielkanoc to doskonała okazja, by delektować się wspaniałymi smakami, a bezgl...
Odsłon: 425
Smakują wyśmienicie i efektownie wyglądają. Jajka faszerowane na dwa sposoby...
Odsłon: 411
Wielkanoc to doskonała okazja, by delektować się wspaniałymi smakami, a bezgl...
Odsłon: 425
Smakują wyśmienicie i efektownie wyglądają. Jajka faszerowane na dwa sposoby...
Odsłon: 411
Składniki
Wykonanie solanki, peklowanie: W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Z szynki wybieramy ładne kawałki mięśnia do uwędzenia. Solanką zalewamy mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso.
Osuszanie: Po zakończeniu peklowania osznurowujemy szynki i wieszamy do ocieknięcia i oschnięcia na noc na około 8 godzin.
Parzenie: Przygotowaną szynkę wkładamy do rękawa piekarniczego, szczelnie go zawiązujemy i osznurowujemy. Szynkę parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza do 68 stopni Celsjusza w środku mięsa.
Studzenie: Szynki studzimy kilka godzin powieszone na kiju w temperaturze pokojowej, później umieszczamy w lodówce. Smacznego!!!
Przepisy Dodatki
Dodatki
Szybki zakwas na barszcz biały
Dodatki
Baba ghanoush
Dodatki
Chrzan domowy
Dodatki
Wielkanocny wieniec
Szybki zakwas na barszcz biały
Smak domowego zakwasu nie może się równać z kupnymi odpowiednikami. Jest o wi...
Odsłon: 106
Baba ghanoush
Pasta popularna na bliskim wschodzie. Najczęściej serwowana i świeżymi warzyw...
Odsłon: 641