Do góry

Dodatki Przepis na:

Szynka wieprzowa, parzona.

Szynka wieprzowa, parzona.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1426 Ocena: 18417

Dodano:

Odsłon: 4370

Szynka wieprzowa peklowana na mokro. Smaczna wędlinka na świąteczny stół.

Składniki

  • Surowiec:
  • szynka wieprzowa 1,3 kg
  • Skład solanki 1 litr:
  • woda 1 litr
  • liść laurowy połamane 5-6 liści
  • ziele angielskie 10-12 ziaren
  • czosnek z łuskami 5-6 zębów
  • sól peklowa 80 gram
  • cukier 10 gram
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie solanki, peklowanie:

    W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Z szynki wybieramy ładne kawałki mięśnia do uwędzenia. Solanką zalewamy mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso.

  2. Osuszanie:

    Po zakończeniu peklowania osznurowujemy szynki i wieszamy do ocieknięcia i oschnięcia na noc na około 8 godzin.

  3. Parzenie:

    Przygotowaną szynkę wkładamy do rękawa piekarniczego, szczelnie go zawiązujemy i osznurowujemy. Szynkę parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza do 68 stopni Celsjusza w środku mięsa.

  4. Studzenie:

    Szynki studzimy kilka godzin powieszone na kiju w temperaturze pokojowej, później umieszczamy w lodówce.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń