Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka wieprzowa peklowana na mokro. Smaczna wędlinka na świąteczny stół.
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3975
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 145
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 575
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 392
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3975
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 145
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 575
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 392
Składniki
Wykonanie solanki, peklowanie: W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Z szynki wybieramy ładne kawałki mięśnia do uwędzenia. Solanką zalewamy mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso.
Osuszanie: Po zakończeniu peklowania osznurowujemy szynki i wieszamy do ocieknięcia i oschnięcia na noc na około 8 godzin.
Parzenie: Przygotowaną szynkę wkładamy do rękawa piekarniczego, szczelnie go zawiązujemy i osznurowujemy. Szynkę parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza do 68 stopni Celsjusza w środku mięsa.
Studzenie: Szynki studzimy kilka godzin powieszone na kiju w temperaturze pokojowej, później umieszczamy w lodówce. Smacznego!!!