Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna wędlina, idealna do sporządzania smacznych kanapek.
szynkowar,
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 222
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 949
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 222
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 949
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4042
Składniki
Przygotowane mięso (opłukane, ocieknięte) dzielimy na dwie części. Pół kilograma mięsa mielimy dwukrotnie przez najmniejsze sitko, a pozostałe kroimy w kostkę 3 cm x 4 cm. Mięso zmielone wyrabiamy ze wszystkimi przyprawami. Mięso pokrojone w kostkę układamy na folię, drugą częścią folii przykrywamy je i tłuczemy tłuczkiem do mięsa po kilka razy z każdej strony w celu puszczenia kleju przez kawałki mięsa. Wytłuczone mięso stopniowo dodajemy do zmielonego mięsa ciągle mieszając. Wyrabiamy dokładnie farsz, tak żeby mięso mielone połączyło się dobrze z mięsem krojonym w kostkę. Tak wyrobionym farszem napełniamy woreczek umieszczony w szynkowarze. Napełniamy warstwowo dobrze ugniatając po to by z farszu włożonego do woreczka wyszło powietrze.Tak napełniony woreczek zawiązujemy i uzbrajamy szynkowar. Tak przygotowany szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie parzymy w temperaturze 75-77 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Po parzeniu chłodzimy szynkowar w zimnej wodzie. Ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin. Po tym czasie możemy rozbroić szynkowar. Wstawiamy do gorącej wody na chwilę po to by lżej wyciągnąć woreczek z zawartością naszej szynki. Smacznego!!!