Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 911
Dodano: 06.02.2014
Odsłon: 8408
> 6 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Ziarna sezamu delikatnie uprażyć na patelni (około 10 minut,często mieszając) lub w piekarniku aż do lekkiego wzmocnienia zapachu.
Przesypać ziarna do blendera i dodać oliwę.
W zależności od potrzeby czy tahini ma być bardziej płynne czy nie oliwy można dodać trochę więcej lub mniej.
Uwagi:
Pastę można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 2 miesiące.
Podczas blendowania sezam się rozgrzewa, więc nie można przesadzić z dodatkiem oliwy. Na początku pasta jest sucha ale już po 5 minutach blendowania staje się bardziej płynna.
Ziaren sezamu nie trzeba prażyć, pasta wychodzi pyszna również z nieprażonych tylko ma delikatniejszy smak.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Afrulu 25 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
Własnej produkcji tahini wcale nie odbiega jakością od tego kupnego,uważam nawet,że jest lepsze.1 Kto głosował? | Odpowiedz