Do góry

Dodatki Przepis na:

Tahini

Tahini

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 828

Dodano:

Odsłon: 8027

Dziś proponuję Wam przepis nie na danie, ale na domowy wyrób jednego ze składników. Tym składnikiem jest sezamowa pasta tahini. Kiedyś kupowałam ją w pojemniku w jednym ze sklepów z arabską żywnością, ale nigdy nie zużywałam całej. Domowa wersja powstała trochę z potrzeby chwili (bo akurat nie miałam tahini w domu gdy była potrzebna), a trochę dlatego, że jestem wielką zwolenniczką domowych zamienników produktów sklepowych.

Składniki

  • 200g sezamu
  • 3 łyżki oliwy
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziarna sezamu delikatnie uprażyć na patelni (około 10 minut,często mieszając) lub w piekarniku aż do lekkiego wzmocnienia zapachu.
    Przesypać ziarna do blendera i dodać oliwę.
    W zależności od potrzeby czy tahini ma być bardziej płynne czy nie oliwy można dodać trochę więcej lub mniej.

    Uwagi:
    Pastę można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 2 miesiące.
    Podczas blendowania sezam się rozgrzewa, więc nie można przesadzić z dodatkiem oliwy. Na początku pasta jest sucha ale już po 5 minutach blendowania staje się bardziej płynna.

    Ziaren sezamu nie trzeba prażyć, pasta wychodzi pyszna również z nieprażonych tylko ma delikatniejszy smak.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Afrulu 25 czerwca 2014 Własnej produkcji tahini wcale nie odbiega jakością od tego kupnego,uważam nawet,że jest lepsze.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń