Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś proponuję Wam przepis nie na danie, ale na domowy wyrób jednego ze składników. Tym składnikiem jest sezamowa pasta tahini. Kiedyś kupowałam ją w pojemniku w jednym ze sklepów z arabską żywnością, ale nigdy nie zużywałam całej. Domowa wersja powstała trochę z potrzeby chwili (bo akurat nie miałam tahini w domu gdy była potrzebna), a trochę dlatego, że jestem wielką zwolenniczką domowych zamienników produktów sklepowych.
Śmietankowiec to lekkie, kolorowe ciasto, które idealnie sprawdzi się na letn...
Odsłon: 11474
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 292
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 540
Tradycyjne rolady wieprzowe to przepis wywodzący się z Niemiec. Mięso nadziew...
Odsłon: 10464
Śmietankowiec to lekkie, kolorowe ciasto, które idealnie sprawdzi się na letn...
Odsłon: 11474
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 292
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 540
Tradycyjne rolady wieprzowe to przepis wywodzący się z Niemiec. Mięso nadziew...
Odsłon: 10464
Składniki
Ziarna sezamu delikatnie uprażyć na patelni (około 10 minut,często mieszając) lub w piekarniku aż do lekkiego wzmocnienia zapachu. Przesypać ziarna do blendera i dodać oliwę. W zależności od potrzeby czy tahini ma być bardziej płynne czy nie oliwy można dodać trochę więcej lub mniej. Uwagi: Pastę można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 2 miesiące. Podczas blendowania sezam się rozgrzewa, więc nie można przesadzić z dodatkiem oliwy. Na początku pasta jest sucha ale już po 5 minutach blendowania staje się bardziej płynna. Ziaren sezamu nie trzeba prażyć, pasta wychodzi pyszna również z nieprażonych tylko ma delikatniejszy smak.