Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś proponuję Wam przepis nie na danie, ale na domowy wyrób jednego ze składników. Tym składnikiem jest sezamowa pasta tahini. Kiedyś kupowałam ją w pojemniku w jednym ze sklepów z arabską żywnością, ale nigdy nie zużywałam całej. Domowa wersja powstała trochę z potrzeby chwili (bo akurat nie miałam tahini w domu gdy była potrzebna), a trochę dlatego, że jestem wielką zwolenniczką domowych zamienników produktów sklepowych.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19752
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 448
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 399
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6792
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242212
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19752
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 448
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 399
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6792
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242212
Składniki
Ziarna sezamu delikatnie uprażyć na patelni (około 10 minut,często mieszając) lub w piekarniku aż do lekkiego wzmocnienia zapachu. Przesypać ziarna do blendera i dodać oliwę. W zależności od potrzeby czy tahini ma być bardziej płynne czy nie oliwy można dodać trochę więcej lub mniej. Uwagi: Pastę można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 2 miesiące. Podczas blendowania sezam się rozgrzewa, więc nie można przesadzić z dodatkiem oliwy. Na początku pasta jest sucha ale już po 5 minutach blendowania staje się bardziej płynna. Ziaren sezamu nie trzeba prażyć, pasta wychodzi pyszna również z nieprażonych tylko ma delikatniejszy smak.