Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj coś w sam raz dla moich chłopaków zarówno dla tych Małych jak i tego Dużego. Może u siebie w domu też macie takich łasuchów. :) Zapraszam zatem na tradycyjne kopytka. Zazwyczaj kupowałam je już gotowe, ale jednego razu zostało mi sporo ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, więc postanowiłam zrobić je sama. Wyszły rewelacyjnie. A najbardziej zaskoczyło mnie to, że robi się je dosyć szybko. Pewnie teraz będę je robić o wiele częściej. :)
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 465
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 239
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 465
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 239
Przepis dnia
Składniki
Jeśli nie mamy już wcześniej ugotowanych ziemniaków, to je obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy są miękkie odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Zimne ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Na stolnice posypaną mąką wykładamy ciasto (najlepiej podzielić sobie na małe porcje) i formujemy wałeczek, a następnie wykrawamy tzw. kopytka (wielkość wedle uznania). W dużym garnku zagotować osoloną wodę, a następnie delikatnie wrzucić kopytka, gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Smacznego
:)
Można podać z sosem pieczeniowym :)
:)