Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon szparagowy kończy się, więc warto przyrządzić je z sosami, które najlepiej pasują do delikatnego smaku tych warzyw. Wszystkie to klasyczne sosy na bazie jajek i masła, mimo to delikatne, świetnie komponujące się nie tylko ze szparagami, ale i innymi warzywami, mięsem, rybami czy owocami morza. Pierwszy to sos béarnaise (bearneński) z domowym wywarem, drugi to sos hollandaise (holenderski) z białym winem, a trzeci to sos mousseline (muślinowy) z tych samych składników co sos holenderski i z dodatkiem bitej śmietany. Jak co roku nie możemy się zdecydować, z którym sosem szparagi są najsmaczniejsze.
SOS BÉARNAISE (BEARNEŃSKI):
Najpierw przygotowac zredukowany wywar do sosu. Szalotki obrac, pocwiartowac i wlozyc do rondelka z pozostalymi skladnikami. Podgrzac wszystko i zredukowac do 4 lyzek plynu (dla 4 osób).
Maslo pokroic w kostke i schlodzic w zamrazarce lub ulozyc na kostkach lodu.
Zredukowany wywar i zóltka umiescic w rondelku i wlaczyc sredni ogien, podgrzac rondelek jednoczesnie energicznie mieszajac mase trzepaczka. Masa nie moze byc ani za goraca, ani za zimna, w przeciwnym razie skladniki nie polacza sie, dlatego mieszajac trzeba sciagac rondelek z ognia co jakis czas. Gdy masa stanie sie jasna i zacznie gestniec, stopniowo dodawac zimne kawalki masla. Ubijac do momentu, az sos bedzie mial kremowa konsystencje.
Na koniec posolic i dodac posiekane liscie estragonu.
Reszte zredukowanego wywaru mozna przechowywac w lodówce ok. tygodnia.
Sos béarnaise pasuje nie tylko do szparagów, ale i do grillowanego i krótko smazonego miesa, do ryb, owoców morza i innych duszonych warzyw.
SOS HOLLANDAISE (HOLENDERSKI):
Masło pokroic w kostke i schlodzic w zamrazarce lub ulozyc na kostkach lodu. Do rondelka wlac zóltka, wode i wino i wlaczyc sredni ognien. Lekko podgrzac mieszanine i energicznie mieszac trzepaczka. Sciagac rondelek co jakis czas z ognia, aby masa nie byla ani zbyt goraca, ani za zimna.
Nastepnie stopniowo dodawac kostki masla i dalej mieszac energicznie trzepaczka, az powstanie gladki i gesty sos. Doprawic sola, pieprzem, cukrem i kilkoma kroplami octu lub soku z cytryny.
Kto chce, moze równiez dodac posiekane ziola, np. trybule, szczypiorek lub pietruszke.
Sos holenderski smakuje nie tylko do szparagów, ale i do wszystkich innych warzyw, do bialego miesa, ryb, a takze do jajek na twardo.
SOS MOUSSELINE (MUŚLINOWY):
Najpierw przygotowujemy sos holenderski i mieszamy go ostroznie z 2 lyzkami bitej smietany.
Sos muslinowy pasuje nie tylko do szparagów i innych mlodych warzyw, ale i do bialego miesa, ryb i owoców morza.
Co jest ulubionym daniem Sebka? Prosta odpowiedź kuurczak w sosie pomarańczow...
Odsłon: 5824
Kurczak z orientalnym smaczkiem - w słodko, kwaśnym sosie
Odsłon: 13403
Kurczak w sosie paprykowym to bardzo fajny pomysł na obiad z wykorzystaniem p...
Odsłon: 15687
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 268
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 291
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 125
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 227
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 973
Pyszna, zdrowa i lekka sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku.Warzywa poch...
Odsłon: 2583
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 268
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 291
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 125
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 227
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 973
Pyszna, zdrowa i lekka sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku.Warzywa poch...
Odsłon: 2583
Składniki
SOS BÉARNAISE (BEARNEŃSKI): Najpierw przygotowac zredukowany wywar do sosu. Szalotki obrac, pocwiartowac i wlozyc do rondelka z pozostalymi skladnikami. Podgrzac wszystko i zredukowac do 4 lyzek plynu (dla 4 osób). Maslo pokroic w kostke i schlodzic w zamrazarce lub ulozyc na kostkach lodu. Zredukowany wywar i zóltka umiescic w rondelku i wlaczyc sredni ogien, podgrzac rondelek jednoczesnie energicznie mieszajac mase trzepaczka. Masa nie moze byc ani za goraca, ani za zimna, w przeciwnym razie skladniki nie polacza sie, dlatego mieszajac trzeba sciagac rondelek z ognia co jakis czas. Gdy masa stanie sie jasna i zacznie gestniec, stopniowo dodawac zimne kawalki masla. Ubijac do momentu, az sos bedzie mial kremowa konsystencje.
Na koniec posolic i dodac posiekane liscie estragonu. Reszte zredukowanego wywaru mozna przechowywac w lodówce ok. tygodnia.
Sos béarnaise pasuje nie tylko do szparagów, ale i do grillowanego i krótko smazonego miesa, do ryb, owoców morza i innych duszonych warzyw.
SOS HOLLANDAISE (HOLENDERSKI): Masło pokroic w kostke i schlodzic w zamrazarce lub ulozyc na kostkach lodu. Do rondelka wlac zóltka, wode i wino i wlaczyc sredni ognien. Lekko podgrzac mieszanine i energicznie mieszac trzepaczka. Sciagac rondelek co jakis czas z ognia, aby masa nie byla ani zbyt goraca, ani za zimna. Nastepnie stopniowo dodawac kostki masla i dalej mieszac energicznie trzepaczka, az powstanie gladki i gesty sos. Doprawic sola, pieprzem, cukrem i kilkoma kroplami octu lub soku z cytryny. Kto chce, moze równiez dodac posiekane ziola, np. trybule, szczypiorek lub pietruszke.
Sos holenderski smakuje nie tylko do szparagów, ale i do wszystkich innych warzyw, do bialego miesa, ryb, a takze do jajek na twardo.
SOS MOUSSELINE (MUŚLINOWY): Najpierw przygotowujemy sos holenderski i mieszamy go ostroznie z 2 lyzkami bitej smietany.
Sos muslinowy pasuje nie tylko do szparagów i innych mlodych warzyw, ale i do bialego miesa, ryb i owoców morza.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Zasmażana młoda kapusta bez śmietany
Dodatki
Domowa mieszanka przypraw Szawarma (Shawarma).
Dodatki
Domowy chleb na drożdżach
Dodatki
Pasztet z kaczki i kurczaka
Zasmażana młoda kapusta bez śmietany
Dzisiaj przedstawiam propozycję przystawki obiadowej. Jest to zasmażana młoda...
Odsłon: 296
Domowa mieszanka przypraw Szawarma (Shawarma).
Domowa mieszanka przypraw Szawarma (Shawarma). Co to jest Shawarma? Shawar...
Odsłon: 151