Do góry

Dodatki Przepis na:

Trzy klasyczne sosy

Trzy klasyczne sosy

Autor:

Przepisów i artykułów: 403 Ocena: 7989

Dodano:

Odsłon: 878

Sezon szparagowy kończy się, więc warto przyrządzić je z sosami, które najlepiej pasują do delikatnego smaku tych warzyw. Wszystkie to klasyczne sosy na bazie jajek i masła, mimo to delikatne, świetnie komponujące się nie tylko ze szparagami, ale i innymi warzywami, mięsem, rybami czy owocami morza. Pierwszy to sos béarnaise (bearneński) z domowym wywarem, drugi to sos hollandaise (holenderski) z białym winem, a trzeci to sos mousseline (muślinowy) z tych samych składników co sos holenderski i z dodatkiem bitej śmietany. Jak co roku nie możemy się zdecydować, z którym sosem szparagi są najsmaczniejsze.

Składniki

  • SOS BÉARNAISE (BEARNEŃSKI):
  • 3 żółtka
  • 120 g masła
  • 2 łyżki liści estragonu
  • 2 łyżki zredukowanego wywaru*
  • sól
  • * Składniki zredukowanego wywaru:
  • 2 szalotki
  • 1 liść laurowy
  • 3 łodygi estragonu
  • 2 łodygi natki pietruszki
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżki octu estragonowego
  • 3 łyżki białego wina
  • 250 ml wody
  • SOS HOLLANDAISE (HOLENDERSKI):
  • 3 żółtka
  • 120 g masła
  • 1 łyżka białego wina
  • 1 łyżka wody
  • sól, pieprz
  • cukier
  • odrobina octu lub soku z cytryny
  • SOS MOUSSELINE (MUŚLINOWY):
  • wszystkie składniki sosu holenderskiego
  • 2 łyżki bitej śmietany
3-4 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Trzy klasyczne sosy

Przygotowanie

  1. SOS BÉARNAISE (BEARNEŃSKI):

    Najpierw przygotowac zredukowany wywar do sosu. Szalotki obrac, pocwiartowac i wlozyc do rondelka z pozostalymi skladnikami. Podgrzac wszystko i zredukowac do 4 lyzek plynu (dla 4 osób).
    Maslo pokroic w kostke i schlodzic w zamrazarce lub ulozyc na kostkach lodu.
    Zredukowany wywar i zóltka umiescic w rondelku i wlaczyc sredni ogien, podgrzac rondelek jednoczesnie energicznie mieszajac mase trzepaczka. Masa nie moze byc ani za goraca, ani za zimna, w przeciwnym razie skladniki nie polacza sie, dlatego mieszajac trzeba sciagac rondelek z ognia co jakis czas. Gdy masa stanie sie jasna i zacznie gestniec, stopniowo dodawac zimne kawalki masla. Ubijac do momentu, az sos bedzie mial kremowa konsystencje.

  2. Na koniec posolic i dodac posiekane liscie estragonu.
    Reszte zredukowanego wywaru mozna przechowywac w lodówce ok. tygodnia.

  3. Sos béarnaise pasuje nie tylko do szparagów, ale i do grillowanego i krótko smazonego miesa, do ryb, owoców morza i innych duszonych warzyw.

  4. SOS HOLLANDAISE (HOLENDERSKI):

    Masło pokroic w kostke i schlodzic w zamrazarce lub ulozyc na kostkach lodu. Do rondelka wlac zóltka, wode i wino i wlaczyc sredni ognien. Lekko podgrzac mieszanine i energicznie mieszac trzepaczka. Sciagac rondelek co jakis czas z ognia, aby masa nie byla ani zbyt goraca, ani za zimna.
    Nastepnie stopniowo dodawac kostki masla i dalej mieszac energicznie trzepaczka, az powstanie gladki i gesty sos. Doprawic sola, pieprzem, cukrem i kilkoma kroplami octu lub soku z cytryny.
    Kto chce, moze równiez dodac posiekane ziola, np. trybule, szczypiorek lub pietruszke.

  5. Sos holenderski smakuje nie tylko do szparagów, ale i do wszystkich innych warzyw, do bialego miesa, ryb, a takze do jajek na twardo.

  6. SOS MOUSSELINE (MUŚLINOWY):

    Najpierw przygotowujemy sos holenderski i mieszamy go ostroznie z 2 lyzkami bitej smietany.

  7. Sos muslinowy pasuje nie tylko do szparagów i innych mlodych warzyw, ale i do bialego miesa, ryb i owoców morza.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 24 czerwca Wszystkie pyszne <3
Cudowne zdjęcie ze szparagami <3

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 24 czerwca Super sosy. Coś tam przy okazji się robi, ale te Twoje przepisy zrobią różnicę :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 23 czerwca Dzieki za tak dokladne opisanie sosow, bardzo przydatne! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń