Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od jakiegoś czasu robię twarożek tylko w domu. Jest niezwykle delikatny i smaczny. Podaję go z różnymi dodatkami. Można nie dodawać soli i wtedy otrzymamy wyborny twarożek do sernika na zimno.
Sałatka smakuje wyśmienicie, przy czym pracy przy niej jest mało. Ładnie się...
Odsłon: 32
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 30
Szybka i prosta w przygotowaniu.
Odsłon: 30
Sałatka smakuje wyśmienicie, przy czym pracy przy niej jest mało. Ładnie się...
Odsłon: 32
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 30
Szybka i prosta w przygotowaniu.
Odsłon: 30
Składniki
Jogurty przelać do większej miski, dodać sól i dokładnie rozmieszać. Odstawić na 2 godziny. Następnie przelać na sito wyłożone chustą serowarską lub podwójnie złożoną gazę .Ustawić nad garnkiem, do którego będzie ściekała serwatka. Po godzinie , końce chusty lub gazy związać i przewiesić np na uchwycie szafki kuchennej, podstawiając naczynie do którego będzie swobodnie skapywać serwatka. Jeśli chcemy otrzymać twarożek bardziej zwarty, ponownie umieszczamy go na sicie i dociskamy jakimś ciężkim przedmiotem. Tak przyrządzony twarożek jest bardzo delikatny i smaczny. Serek podzieliłam na dwie równe części i włożyłam do takich samych form. Po kilku godzinach -wyjęłam i jeden oprószyłam szafranem a drugi sumakiem.