Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od jakiegoś czasu robię twarożek tylko w domu. Jest niezwykle delikatny i smaczny. Podaję go z różnymi dodatkami. Można nie dodawać soli i wtedy otrzymamy wyborny twarożek do sernika na zimno.
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 441
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 101
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 28
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 441
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 101
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 28
Składniki
Jogurty przelać do większej miski, dodać sól i dokładnie rozmieszać. Odstawić na 2 godziny. Następnie przelać na sito wyłożone chustą serowarską lub podwójnie złożoną gazę .Ustawić nad garnkiem, do którego będzie ściekała serwatka. Po godzinie , końce chusty lub gazy związać i przewiesić np na uchwycie szafki kuchennej, podstawiając naczynie do którego będzie swobodnie skapywać serwatka. Jeśli chcemy otrzymać twarożek bardziej zwarty, ponownie umieszczamy go na sicie i dociskamy jakimś ciężkim przedmiotem. Tak przyrządzony twarożek jest bardzo delikatny i smaczny. Serek podzieliłam na dwie równe części i włożyłam do takich samych form. Po kilku godzinach -wyjęłam i jeden oprószyłam szafranem a drugi sumakiem.