Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne danie na stół Wigilijny.
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 1683
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8792
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3157
Polecam.
Odsłon: 1969
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 1683
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8792
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3157
Polecam.
Odsłon: 1969
Składniki
Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy gładki i sprężyste ciasto, po czym odstawiamy na 10-15 minut by odpoczęło. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkujemy dwa cienkie placki i kroimy na kwadraty o boku 3 cm, po czym nakładamy farsz i formujemy uszka. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju i gdy wypłyną, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. W tym roku u mnie na Wigilię będzie barszcz wiejski zabielany. Wykonanie barszczu: Buraczki dokładnie umyć, ugotować w łupinach, następnie obrać, pokroić w cienkie paski, zalać przygotowanym wywarem z włoszczyzny i kości i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać kwas z ogórków, roztarty czosnek z solą, podbić śmietaną, przyprawić do smaku, włożyć listek laurowy i zagotować.