Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne danie na stół Wigilijny.
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 73
Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięs...
Odsłon: 2330
Polecam.
Odsłon: 107
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 73
Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięs...
Odsłon: 2330
Polecam.
Odsłon: 107
Składniki
Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy gładki i sprężyste ciasto, po czym odstawiamy na 10-15 minut by odpoczęło. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkujemy dwa cienkie placki i kroimy na kwadraty o boku 3 cm, po czym nakładamy farsz i formujemy uszka. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju i gdy wypłyną, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. W tym roku u mnie na Wigilię będzie barszcz wiejski zabielany. Wykonanie barszczu: Buraczki dokładnie umyć, ugotować w łupinach, następnie obrać, pokroić w cienkie paski, zalać przygotowanym wywarem z włoszczyzny i kości i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać kwas z ogórków, roztarty czosnek z solą, podbić śmietaną, przyprawić do smaku, włożyć listek laurowy i zagotować.