Do góry

Dodatki Przepis na:

Uszka z grzybowym farszem

Uszka z grzybowym farszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2514 Ocena: 18186

Dodano:

Odsłon: 1108

Tradycyjne danie na stół Wigilijny.

Składniki

  • Składniki na ciasto na 6 porcji:
  • mąka 1 szklanka
  • szczypta soli
  • żółtko jaja kurzego 1 szt
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • Składniki na barszcz:
  • włoszczyzna 25 dag
  • kości 1/2 kg
  • buraki ćwikłowe 1/2 kg
  • kwas z ogórków 1/2 litra
  • Woda 21/2 litra
  • śmietana 18 % 1/2 szklanki
  • Czosnek 1 ząbek
  • sól i cukier do smaku
  • Liść laurowy 1 szt
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Uszka z grzybowym farszem

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy gładki i sprężyste ciasto, po czym odstawiamy na 10-15 minut by odpoczęło. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkujemy dwa cienkie placki i kroimy na kwadraty o boku 3 cm, po czym nakładamy farsz i formujemy uszka. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju i gdy wypłyną, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. W tym roku u mnie na Wigilię będzie barszcz wiejski zabielany.

    Wykonanie barszczu:
    Buraczki dokładnie umyć, ugotować w łupinach, następnie obrać, pokroić w cienkie paski, zalać przygotowanym wywarem z włoszczyzny i kości i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać kwas z ogórków, roztarty czosnek z solą, podbić śmietaną, przyprawić do smaku, włożyć listek laurowy i zagotować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń