Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne danie na stół Wigilijny.
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 76
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 222
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 76
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 222
Składniki
Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy gładki i sprężyste ciasto, po czym odstawiamy na 10-15 minut by odpoczęło. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkujemy dwa cienkie placki i kroimy na kwadraty o boku 3 cm, po czym nakładamy farsz i formujemy uszka. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju i gdy wypłyną, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. W tym roku u mnie na Wigilię będzie barszcz wiejski zabielany. Wykonanie barszczu: Buraczki dokładnie umyć, ugotować w łupinach, następnie obrać, pokroić w cienkie paski, zalać przygotowanym wywarem z włoszczyzny i kości i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać kwas z ogórków, roztarty czosnek z solą, podbić śmietaną, przyprawić do smaku, włożyć listek laurowy i zagotować.