Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z bardzo dobrym farszem grzybowym, idealne są nie tylko do barszczu czerwonego ale smaczne są również w rosole lub w sosie grzybowym.
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 523
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75324
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1597
Koniecznie trzeba takie wisienki zrobić. Są pyszne i bardzo przydatne do dese...
Odsłon: 522
Całe pomidorki ze słoiczków są bardzo przydatne w kuchni w zimie. Takie zupeł...
Odsłon: 1277
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 523
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75324
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1597
Koniecznie trzeba takie wisienki zrobić. Są pyszne i bardzo przydatne do dese...
Odsłon: 522
Całe pomidorki ze słoiczków są bardzo przydatne w kuchni w zimie. Takie zupeł...
Odsłon: 1277
Składniki
Wykonanie farszu: Grzyby moczymy w kilku wodach, odciskamy z wody i gotujemy w 1,5 litra wody. Gotujemy 20 minut i dodajemy do nich kapustę kiszoną. Wszystko gotujemy do miękkości kapusty (około 1,5 godziny). Ugotowaną kapustę wraz z grzybami odciskamy z wody, mielimy przez sitko 3 mm, przyprawiamy solą i pieprzem.
Wykonanie ciasta i uszek: Do sporej miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy rozbełtane jajko i olej. Wstępne wyrabianie ciasta wykonujemy mieszaniem składników łyżką. Powoli wlewamy ciepłą wodę i jak ciasto zrobi się gęste, dalsze wyrabianie wykonujemy dłonią ręki, ciasto musi być elastyczne i nie klejące się do ręki. Ciasto wałkujemy na placek o grubości 2-3 mm, podsypujemy mąką. Z ciasta wycinamy literatką kółka o średnicy około 6 cm. Na każde kółko nakładamy niewielką ilość farszu.
Składamy kółko na pół i zlepiamy taki mały pierożek którego dwa końce zlepiamy w taki mały pierścionek. I tak ulepione uszka układamy na wysypany mąką talerz lub deseczkę. Uszka możemy od razu gotować, do wypłynięcia na wierzch lub zamrażać.